İşte Erdoğan'ın atıfta bulunduğu o röportaj

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, Türkiye ile ilgili yaptıkları açıklamaya 'iletişim kazası' diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e yanıt verdi. Halk TV’de Mehmet Bal'ın soruların yanıtlayan Şahin, Türkiye'nin Afganistan'da NATO gücü olarak kalmasını 'işgal' olarak göreceklerini tekrarladı. Şahin, 'Kim Afganistan'da kalıcı olmak isterse karşıyız' ifadesini kullandı.

Halk TV'de Mehmet Bal'ın sorularını yanıtlayan Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, Türkiye ile ilgili yaptıkları açıklama hakkında 'iletişim kazası' diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik'e yanıt verdi. "Eğer burada bir iletişim kopukluğu varsa işgale devam etmeyeceklerini anlarız" diyen Şahin, "Biz işgale devam edecekleri yönünde bilgi aldık. Üzerinde anlaşmaya vardığımız Doha anlaşmasına göre 11 Eylül'de işgal son bulmalı. Ama bunu devam ettirmek istediler. Bizim yayınladığımız açıklamadaki tepkimizin sebebi bu" ifadesini kullandı. 

Türkiye'nin NATO gücü olarak ülkedeki varlığını 'işgal' olarak göreceklerini tekrarlayan Şahin, 'Kim Afganistan'da kalıcı olmak ister, işgalin parçası olmak isterse karşıyız' ifadesini kullandı. Şahin, ülkede artarak devam eden göç dalgası için ise "Birçoğunun batılı ülkelerde evleri var, bazılarının akrabaları var. O yüzden gitmek istiyorlar" dedi. 

Mehmet Bal'ın soruları ve Süheyl Şahin'in verdiği yanıtlar şöyle: 

Mehmet Bal: Afganistan'daki son durumla başlayalım. Şu anda Afganistan'da sahada neler oluyor?

Süheyl Şahin: Afganistan'da geçtiğimiz 8 hafta süresince şu ana kadar 193 bölgeyi ele geçirdik. Bu bölgelerin çoğundaki Afgan yönetimine bağlı askerler bizim güçlerimize katıldı. Bazıları ise Afganistan yönetimine bağlı bölgelere gittiler. Gidenler için güvenli koridorlar oluşturduk ve Afgan yönetimi bölgelerine giden askerler tüm silahlarını bize bırakıp sağladığımız güvenli koridordan gittiler.

Mehmet Bal: Savaşçılarınız önemli sınır kapılarını, Türkmenistan ve İran sınırını kontrol altına aldı. Çatışmalar özellikle ülkenin kuzeyinde yaşanıyor. Özetle ülkenin büyük bölümü sizin kontrolünüzde. Bundan sonraki adımınız ne olacak?

Süheyl Şahin: İlk adımımız güvenliği sağlamak ve bunu sürekli hale getirmek. İşyerlerini, okulları, çarşıları ve açık alanları zaten ele geçirdik. Bunlar geçmişte kaldı. Şimdi hayat normalde nasıl devam ediyorsa o şekilde olacak. Sınır kapılarınınsa tümünün açık olması lazım. Tticari malların Afganistan'a girişi ve çıkışı olmalı. Aynı zamanda Afgan halkı da yasal yollardan ülke dışına çıkıp, girebilmeli.

Mehmet Bal: Ülkenin yüzde 85'ini kontrol altına aldınız. Kabil'e ilerlemek gibi bir planınız var mı?

Süheyl Şahin: Tüm ülkenin askeri kontrolünü ele almak istiyoruz ama şu anda Kabil'i ele geçirmek bizim önceliğimiz değil. Bizim önceliğimiz barışçıl çözüm, biz barışçıl çözümü tercih ediyoruz.

'Eğer burada bir iletişim kopukluğu varsa işgale devam etmeyeceklerini anlarız'

Mehmet Bal: Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilgili önemli bir açıklama yayınladınız. Bununla ilgili AKP Sözcüsü Ömer Çelik bir iletişim kazası olduğunu söyledi. Sizce bir iletişim kazası ya da hatası var mı?

Süheyl Şahin: Biz işgale devam edecekleri yönünde bilgi aldık. Üzerinde anlaşmaya vardığımız Doha anlaşmasına göre 11 Eylül'de işgal son bulmalı. Ama bunu devam ettirmek istediler. Bizim yayınladığımız açıklamadaki tepkimizin sebebi bu. Eğer burada bir iletişim kopukluğu varsa işgale devam etmeyeceklerini anlarız. Bizim kapımız onlara (Türkiye) açık. Bu iyi olur. Biz Türkiye ile bunun zamanlamasını yeniden ayarlarız. Türkiye, Müslüman ve kardeş ülke. Afganistan ile tarihsel bağları var ama NATO'nun bir parçası olarak Afganistan işgaline devam etmelerini kabul edemeyiz. Yeni bir başlangıçta, yeni İslam hükümetinde birlikte çalışmaya ise kapımız sonuna kadar açık. Ama şu anda bu işgalin son bulmasını istiyoruz. Türkiye, kardeş Müslüman bir ülke. Bu işgale devam edenlerin bir parçası olmasını istemiyoruz. 

'Kim Afganistan'da kalıcı olmak ister, işgalin parçası olmak isterse karşıyız'

Mehmet Bal: O zaman Türk askerinin NATO'nun bir parçası olarak Afganistan'da kalmasına karşı olduğunuzu söylüyorsunuz?

Süheyl Şahin: Biz işgale karşıyız. Sadece Türkiye değil. Yerleşik kuvvet ise, hangi ülke olursa olsun fark etmez. Kim Afganistan'da kalıcı olmak ister, işgalin parçası olmak isterse karşıyız. Biz 20 yıldır işgal altındayız ve hala çekilmiyorlar. Biz buna karşı çıkacağız. Bizim üzerinde durduğumuz nokta bu. Bunu Müslüman bir ülkeden beklemiyoruz.

'Afganistan'da işgalin bir parçası olmaya devam etmemeliler'

Mehmet Bal: Türk hükümetinden beklentiniz var mı? Ya da bir mesajınız?

Süheyl Şahin: Türk hükümetinden, Müslüman bir hükümetten büyük beklentilerimiz var. Afganistan'da işgalin bir parçası olmaya devam etmemeliler. Daha doğrusu bu sayfayı kapatmalılar.

Mehmet Bal: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yüz yüze görüşmek istiyor musunuz?

Süheyl Şahin: Eğer bu sayfayı kapatırlarsa görüşmek isteriz. Neden olmasın, Erdoğan Müslüman bir lider. Bizim diğer ülkeler ile ilişkilerimiz var. Geçen hafta Moskova'daydık, İran'la görüştük, düzenli olarak görüştüğümüz ülkeler var. Neden Türkiye ile de olmasın? Olmalı. Bizim beklentimiz askeri güçlerin yerleşik olmaması. 

 

'Tepkimizin ne olduğunu 3-4 gün önce yaptığımız açıklama ile duyurduk'

Mehmet Bal: Eğer Türkiye Kabil Uluslararası Havalimanı'nda bir NATO üyesi olarak kalmakta ısrarcı olursa Taliban'ın bu duruma reaksiyonu ne olur?

 Süheyl Şahin: Biz tepkimizin ne olduğunu 3-4 gün önce yaptığımız açıklama ile duyurduk. Bu bizim reaksiyonumuz, bunu biliyorlar.

Mehmet Bal: Biraz da Taliban'ın askeri gücünden konuşmak istiyorum. Savaşçı sayınız nedir?

Süheyl Şahin: Bu rakamlar net değil, sadece ortalama rakamlar. Belki 100 binden fazla ama yaklaşık rakamlar. Eğer insanları çağırırsak bu rakamdan daha fazlasına ulaşırız. Çünkü ihtiyacımız olduğunda yedek kuvvetlerimiz var. Onlar evlerindeler. İhtiyaç olursa 50 binden fazla yedek savaşçımız var. Bunlar ihtiyaçla ilgili. Tüm Afganistanlılar 40 yıldır askeri eğitim alıyor, 40 milyon Afganistanlı iki işgalde de savaştı. Tüm silah çeşitlerini kullanmayı biliyorlar. Yani ne kadarına ihtiyacımız olacağına bağlı savaşçı sayımız, değişir.

Mehmet Bal: Yabancı savaşçılarınız var mı ya da Türk?

Süheyl Şahin: Afganistan'ın hiç bir yerinde yabancı savaşçımız yok. Bu bizim taahhütümüz. Eğer varsa Afganistan'ı terk etmeliler. Eğer onları Afganistan'ın içinde bir yerde bulursak tutmayız, bu bizim sözümüz.   

'Evleri, akrabaları var'

Mehmet Bal: Afganistanlılar ülkeden ayrılıyorlar, bu konuda ne diyeceksiniz?

Süheyl Şahin: Birçoğunun batılı ülkelerde evleri var, bazılarının akrabaları var. O yüzden gitmek istiyorlar.

Mehmet Bal: Tamamı bu yüzden mi gitmek istiyor? Yoksa Afganistan'dan kaçıyorlar mı? Şu anda Afganistan'da insanlar mutlu mu?

Süheyl Şahin: Eğer burada kendilerini garantide, güvende hissetmek istiyorlarsa sadece bir kere değil, iki kez açıklama yaptık. Şu anda seninle konuşuyorum ve tüm Afgan halkına garanti veriyorum. Yeniden yapılanmaya katkı sağlayabilirler, ülkelerine hizmet edebilir ve normal hayata dönüş için öncülük yapabilirler. Ülkelerini terk etmelerine gerek yok ama benim garantime rağmen ülkelerini terk etmek, batılı ülkelere gitmek istiyorlarsa bu kendilerine kalmış, ne olursa olsun zaten gidecekler. Bu başka bir hikaye. 

Mehmet Bal: İnsanları silahla yönetme noktasında trajik bir örnek yaşadık IŞİD ile birlikte. Taliban yönetimi ile IŞİD arasında benzerlikler var mı?

Süheyl Şahin: Hayır hayır, tamamen farklıyız. Biz insanlara hizmet ediyoruz. 

Mehmet Bal: Taliban hala halka silah doğrultabiliyor?

Süheyl Şahin: Hayır biz sıradan insanlara karşı silah kullanmıyoruz, bu insanlar Kabil hükümetinin bir parçası olan işgalciler. Bunlar işgal güçlerini destekleyenler ve yabancı güçlerle bize saldıranlar, bizi öldürenler, bizi yakanlar. Elbette bunlara karşı savaşacağız.