Suudi Konsolosluğu'ndaki cinayetin yürekli hakimi konuştu

İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın davasının Suudi Arabistan’a devrine şerh düştükten sonra “atama” adı altında sürgün edilen ve daha sonra görevinden istifa eden hakim Nimet Demir Halk TV’den Yiğit Can İlarslan’a konuştu.

Demir, “Prens Selman’ın önemli maçların ülkesinde oynanmasını sağlamak yönündeki faaliyetleri cinayet nedeniyle bozulan imajını unutturmaya yönelik çabalar” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAKİ SÜPER KUPA FİNALİNDE YANLIŞ HESAP RİYAD’DAN DÖNDÜ

Fenerbahçe ve Galatasaray maç öncesi ısınmaya Mustafa Kemal Atatürk tişörtleriyle çıkmak isteyince Suudi yetkililer izin vermedi. İki takımda "Atatürk" konusunda taviz vermedi, maça çıkmayarak yurda döndü. Suudi Arabistan’daki kupa krizinin yankıları sürüyor.

Geçtiğimiz iki sene içerisinde iki ülke arasında ilişkiler revize edildi,
normalleşme adımları atıldı. Körfez ülkeleriyle dış politikada beyaz bir sayfa açıldı. Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davası Türkiye'de kapandı.
Dava, Suudi Arabistan mahkemesine verildi. Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devrine şerh düşen ancak daha sonra "atama" adı altında sürgün edilen hakim Nimet Demir, Süper Kupa finalini orada oynatmanın Prens Selman’ın cinayetle bozulan imajını unutturmaya yönelik çabalara hizmet edeceğini söyledi.

"FEDERASYONUN KARARI DOĞRU DEĞİL"

Hatırlayalım; Dünya çapında bir gazeteci olan Cemal Kaşıkçı, sırf Arap Baharı'nı desteklediği, Muhammed Bin Salman’ın veliaht olarak atanmasını ve hukuka aykırı eylemlerini eleştirdiği için 2018 yılında Suudi Arabistan’dan gönderilen 3 tuğgeneral, 2 yarbay, 2 teğmen ve 8 istihbarat elemanından oluşan 15 kişilik suikastçı ekip tarafından Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüş ve cesedi yok edilmişti. Bu olay nedeniyle Prens Selman’ın uluslararası arenada prestiji sarsılmış, hakkında Amerika Birleşik Devletleri'nde dava açılmıştı.

Demir, "Prens Selman’ın isim yapmış futbolcuları transfer etmek, önemli maçların ülkesinde oynanmasını sağlamak yönündeki faaliyetleri Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulan imajını unutturmaya yönelik çabalardır. Fenerbahçe ve Galatasaray maçının hiçbir gerekçe olmadığı halde Suudi Arabistan’da oynatılması bu çabaya hizmet edecekti. Futbol Federasyonu'nun maçı Suudi Arabistan’da oynatma kararını bu yüzden doğru bulmuyorum. Suudi Arabistan’ın değer ve sembollerimizi yok sayan dayatmalarına tepki gösteren ve maçı anılan ülkede oynamayarak geri dönen takımlarımızı bu onurlu davranışlarından dolayı kutluyorum" dedi.