İsmail Saymaz
Suruç'ta 'Kimse hastaneden canlı çıkmayacak' demişler
Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit'in Şanlıurfa Adliyesi önündeki adalet arayışları 410 gün sonra karşılık buldu.
Suruç Devlet Hastanesi'nde yaralı Celal Şenyaşar ile babası Esvet'in öldürülmesine ve güvenlik kamerası kayıt cihazlarının sökülmesine ilişkin AK Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyi ve üç akrabası tutuklandı.
Bu mücadele hayli uzun ve çileli geçti.
Tam üç yıl dokuz ay!
Seçim cinayeti
Türkiye, 24 Haziran 2018'de seçime gidecekti. Bundan 10 gün önce AK Partili Yıldız ve beraberindeki heyet Suruç'ta gezerken, Şenyaşarların mağazasında ağız dalaşı yaşandı.
Silahlar ateşlendi.
Yıldız'ın ağabeyi Mehmet Yıldız, iddiaya göre Fadıl Şenyaşar tarafından öldürüldü.
Enver Yıldız ise 38 yaşındaki Adil Şenyaşar'ı vurdu.
Adil'in cesedi ile yaralı Celal, Suruç Devlet Hastanesi'ne getirildi. Yıldız'ın akrabaları hastaneyi basıp 33 yaşındaki Celal'i silahla ve oksijen tüpleriyle öldürdü. Hırsını alamayan saldırganlar Adil'in cesedine kurşun yağdırdı. 64 yaşındaki babaları Esvet ise kapının önünde öldürüldü.
Yıldız'ın akrabaları yaralıların başka hastanelere götürülmemesi için ambulanslara da saldırdı. Sistem odasına giren saldırganlar server'ları söküp götürdü.
Toplam iki dava açıldı.
Mehmet Yıldız'ı öldüren Fadıl Şenyaşar 37 yıl...
Adil Şenyaşar'ı öldüren Enver Yıldız 19 yıl hapse çarptırıldı.
Esvet ve Celal Şenyaşar'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma dört yıl davaya dönüşmedi. Bu yüzden Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit, 9 Mart 2021'den beri eylemde.
Müşahade odasında cinayet
Geçen cuma koruma zırhı delindi ve dokuz kişi gözaltına alındı. AK Partili Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız ile Mekail Şimşek kasten öldürme, İbrahim Halil Şimşek ve Müslüm Yıldız binadan hırsızlık ve suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirmekten tutuklandı.
Hastanede yaşanan barbarlığa ilişkin tanık ifadeleri sorguya yansıdı.
Örneğin, Serkan Ş., şunları anlatıyor:
"Hastane içinde koridorda bulunan yaralı bir şahsa saldırılmaya çalışıldığını, yaralıyı bayan müşahade odasına aldıklarını, 30 dakika sonra hastane içinde silah sesi duyduklarını, silahların kullanıldığı müşahade odasından 30 kişilik grubun dışarıya kaçtığını..."
O kadar ki kan duvarlara sıçradı.
Mert Y. anlatıyor:
"Doktor odasında bir kalabalık gördüğünü, 'Kamera odaları nerede' diye bağrışmalar geldiğini ve bir kameranın söküldüğünü... Esvet Şenyaşar'ın sedyesine gittiğinde duvarda kan izleri gördüğünü, kalabalığın ambulanslara zarar verip hastaları götürmeye engel olduğunu, hastaları hastaneye sevke çalıştıklarında 'Buradan kimse canlı çıkmayacak' diye bağırmaya başladıklarını..."
Server odasına profesyonel müdahale
İçeride Celal'i, dışarıda baba Esvet'i öldüren saldırganlar kapıdan değil, arkadan camı kırarak, server odasına girdi. Hastanede görevli Feyat Ş., görüntüleri incelemek isteyen polislerle odaya gittiklerini belirterek, şu bilgileri veriyor:
"Sistem odası kapısının kilitli olduğunu, kapıyı açtıklarında camların kırık olduğunu, kayıt cihazının yerinde olmadığını, kabloların kesildiğini gördüklerini..."
11 parça olan cihazların ağırlığı 100 kilogramın üzerindeydi.
Aletler sökülürken zarar verilmemişti.
Profesyonel oldukları belliydi.
Çünkü 400 adet kamera ucu tek tek sökülmüştü.
Kamil K. anlatıyor:
"Kapının zorlanmadığını, 2-3 pencerenin kırılarak içeri girildiğini, 400 kadar kamera ucunun tek tek sökülerek kayıt cihazının çıkarıldığını, DVR cihazlarının parçalanmadan götürüldüğünü, zarar verilmediğini, sekiz DVR, üç Matriks'in götürüldüğünü, her bir DVD'nin 10, Matriks'in 15 kilogram civarında olduğunu, 100 kilogramın üzerinde eşyanın pencereden çıkarıldığını, profesyonel şekilde iş yapıldığını, bu işlemin bir saat kadar sürede olacağını, kameralarda ayrı hafıza kartı olmadığını, görüntülerin geri getirilme ihtimalinin mümkün olmadığı..."
Yapılan tespite göre olay günü saat 16.55'te beyaz renkli bir araç server odası önünde bekledi. Aracın sahibi, kavgaya karışan İbrahim Halil Şimşek'ti.
Araç saat 17.07'de Şerif Durmaz'ın evinin önünde durdu. Araçtan inen Şimşek, bagajdan malzemeleri alıp binaya taşıdı.
Şimşek'ten sonra oda önüne iki araç daha park etti.
İki araç, korucu Müslüm Yıldız ile Mahmut Yıldız'a aitti.
Sanıklar suçlamaları reddetti.
AK Partili Yıldız'ın ağabeyi Celal Yıldız, hastaneye adım attığında olayların yatışmış olduğunu söyledi. Hastaneye vardığı andan itibaren Suruç Emniyet Müdürü ile Şanlıurfa Valisi ile yan yana olduğunu söyledi.
Devletin gücünü halka karşı kullandılar
Suruç'ta, 14 Haziran 2018 günü AK Partili Yıldız ve ailesi silah çekti ve kan döküldü.
Bu kadarla kalsaydı seçim kavgası denilebilirdi.
Yüzlerce kişiyle hastane basmak, yaralı haldeki Celal Şenyaşar'ı ve kapıdaki babasını öldürmek, Adil'in cesedine 17 kurşun sıkmak, ambulanslara zarar vermek ve hastanenin server cihazlarını sökmek, ancak devletin gücünü halka karşı kullanmakla mümkün olabilirdi.
Öyle de oldu.
Sırtını iktidara dayayan Yıldız ve ailesi, terörist ilan ettikleri Şenyaşarları öldürme ve kanıtları yok etme hakkını kendinde gördü.
Düşünün ki saldırganlar hastaneyi bastıkları gün camı kırıp server odasına giriyor, bir saat boyunca 400 kabloyu bir bir söküyor, 11 parçadan oluşan 100 kilogramı aşkın kayıt cihazını araçlara taşıyor. Ne hikmetse bir Allahın kulu fark etmiyor!
Çünkü cinayetle suçlanan, Yıldız'ın ağabeyi...
Kayıtları sökmekle itham edilen, devletin korucusu...
Suç ortağı, ilkokul müdürü...
Ve sanıklar tanık olarak vali ile emniyet müdürünü gösteriyor.
Bu ilişki ağı, soruşturmanın neden dört yıl uzadığını da açıklıyor. Şenyaşar Ailesi'nin 410 günlük direnişi, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun desteği ve demokratik kamuoyundaki itirazlar olmasa, ihtimaldir ki soruşturma kapanacaktı.
Fakıbaba: 'Terör olayı' dedim, kendimi affedemedim
Dün AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olan Ahmet Eşref Fakıbaba'yı aradım. Çünkü Fakıbaba, ilkin "Terör olayı" demiş, ardından bu ifadeden ötürü utandığını belirtmişti:
Fakıbaba, dün bana şunları söyledi:
"Ben ne hakimim, ne savcıyım, ne avukatım. Vicdanımın sesini dinledim. Bana terör olayı olarak anlatılmıştı. Ben de dedim ki 'PKK yapmış.' Bakandım, o zaman. Bana göre bu, devlet adamına yakışır konuşma olmadı. Ama bana öyle söylendi, ben de öyle bir ifadede bulundum. Keşke söylenmeseydi, keşke öyle bir ifadede bulunmasaydım. İki gün sonra baktım ki, Allah rahmet eylesin, bu adamların dükkanına gitmişim. Devletin bakanıyım. Adamlar PKK'lı olsa bana birşey yapmaları lazımdı. Beni güler yüzle uğurlamışlar. Sonradan belli oldu. Bunlar PKK'lı değil, HDP'ye oy veren vatandaşlar. Buna saygı duyarım. HDP'ye oy vermek ayıp değildir. 'Terör olayı' dediğim için kendimi affedemedim."
Rize'nin hemşerisi Atatürk
Atatürk'ün hemşerisi olduğu altı şehir var. Bu şehirler Ankara, Erzurum, Diyarbakır, İzmir, Gaziantep ve Rize'den oluşuyor.
O tarihte Lazistan sancağına bağlı Rize Liva İdare Meclisi üyesi Hasan bey adına 25 Nisan 1923'te Atatürk'e hemşerilik teklif edildi. "Rizelilerin mukaddes bir hatırası olarak hemşehri sıfatıyla daima aramızda görmek, bununla iftihar etmek isteriz" denildi.
Atatürk, beş gün sonra kabul etti.
Rize'nin dışındaki beş şehir Atatürk'ün hemşehriliğini resmi törenle kutluyor.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Rize Şubesi ve Eğitim-İş, 13 Nisan 2021'de valiliğe başvurup "Rize'de hemşerimiz Atatürk'e bir vefa göstergesi olarak bu günün kutlanmasını istiyoruz" talebinde bulundu. Rize Valiliği yanıt vermedi. ADD'liler valilik önünde sivil tören düzenledi.
ADD'liler bu yıl da başvuruda bulundu.
Öğrendiğim kadarıyla bu tören Rize'de hiç yapılmadığı için valiler düzeni bozmaya yanaşmıyor. Ancak Vali Kemal Çeber'in bir ilke imza atması, Atatürk'ün hemşerilerini çok sevindirecek.
Benden söylemesi!