Vatandaşlar inceleme yapan başkana tepki gösterdi

Deprem bölgesini depremden sonra şimdi de sel felaketi esir aldı. Adıyaman'da 2; Şanlıurfa'da 12 kişi yaşamını yitirdi. Can kaybı 14'e yükseldi. Depremzedelerin çadırlarını su bastı. Şanlıurfa'da vatandaşlar bölgede incelemelerde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e tepki gösterdi. Beyazgül'ün korumasının vatandaşlara silah çektiği iddia edildi.

Şanlıurfa'da vatandaşlar bölgede incelemelerde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'e tepki gösterdi.

Kalabalık bir ekiple selin etkili olduğu noktalarda inceleme yapan Beyazgül'ün üzerine doğru yürüyen kalabalığa zabıta ekiplerinin müdahale ettiği ve belediye başkanının o noktadan uzaklaştırıldığı anlar yer aldı.

AKP'li belediye başkanına tepki

Tepkinin, Şanlıurfa Belediye Başkanı'nın korumasının selden etkilenen vatandaşlara silah çekmesi sonucu yaşandığı öne sürüldü. Zeynel Abidin Beyazgül tepki sonrası bölgeden uzaklaştırıldı. Olay anına ilişkin bir videoda Şanlıurfalı vatandaşın "Sen anca vatandaşa silah çek" diye bağırdığı duyuluyor.

Soylu açıklamalarda bulundu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada; Şanlıurfa ve Adıyaman’da yaşanan sel felaketi ile ilgili son bilgileri verdi.

Soylu, selde can kaybının 14’e yükseldiğini duyurdu. Soylu, şunları söyledi:

“Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor”

“Karaköprü, aslında Sırın Deresi Karşıyaka Mahallesi’nin olduğu alana doğru intikal ettik. Oradaki hasarı da tahribatı da gördük. Burada 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Biraz önce bir vatandaşımızın da hayatını kaybettiği bilgisi geldi. 11’di, 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Şu anda üç ihbar var. İki ihbar, bir tır şoförümüzün Bozova’daki kayıp ihbarı. Diğer ihbar da Piazza AVM’nin alt katında, oradaki bir temizlik görevlisiyle alakalı ihbar. Tam değerlendiremediğimiz ama çalışmalarımızı devam ettirdiğimiz o dalcıktaki bir ihbar var. Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor.

“Şanlıurfa’da 12, Adıyaman’da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti”

Şanlıurfa’da 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. Adıyaman’da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımızla ilgili de arama kurtarma çalışmalarımız şu anda devam ediyor. Belediyelerimiz sahada çalışıyorlar. Hasar tespit çalışmaları da başladı.

“Akçakale-Şanlıurfa Yolu’nu epey bir su bastı”

Bozova-Hilvan Yolu’nda iki yerde çökme meydana geldi. Buradaki çalışmalar devam ediyor, onarılacak. DSİ ile beraber Akçakale-Şanlıurfa Yolu’nu epey bir su bastı. Daha doğrusu şehre tam akmasın diye suyun bir bölümünü oraya doğru boşalttılar.”

Adıyaman'da 2 kişi öldü, 1 kayıp

Adıyaman'ın Tut ilçesinde, dün gece akıntıya kapılarak kaybolan 3 kişiden 1'inin cansız bedenine ulaşıldı. Kayıp olarak aranan 1 kişi ise ekipler tarafından yaralı bulundu. Yaralı, ambulansla Tut Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Cansız bedenine ulaşılan kadın da otopsi için aynı hastanenin morguna götürüldü.

bodrum-kat.jpg
Şanlıurfa'da bodrum katında 5 kişinin cansız bedeni bulundu.

Şanlıurfa'da 12 can kaybı

Sel felaketinin yaşandığı Şanlıurfa'da, Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede, 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İhbarla bölgeye giden ekiplerce bodrum katından çıkarılan ve Suriye uyruklu olduğu belirtilen 5 kişinin cansız bedenleri, otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü. Kentte sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı, 12'ye çıktı.

4 bin 895 kişi yardım talebinde bulundu

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, 10 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin yaşandığı kentte ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını duyurdu. Metrekareye 170 kilo yağışın düştüğü ve yaşanan afetin son 65 yılın en büyüğü olduğu belirtilen açıklamada, 4 bin 895 kişinin çağrı merkezini arayarak yardım talebinde bulunduğu vurgulandı

4de80640d0d324e5e0207efa0e03dc9e.jpg

Yağış dolayısıyla birçok ev ve işyeri su altında kaldı. Ev ve işyerlerine giren sular vatandaşlar ve belediye ekiplerince tahliye edildi. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafik akışında aksaklıklar yaşandı. Kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili tarım arazileri de sular altında kaldı.

34e312e443b4134392616f8f35c69cd8.jpg

Acil servisi su bastı hastalar üst katlara taşındı

Aşırı yağışlar dolayısıyla Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi de sular altında kaldı. Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastane personeli acil servisteki suyun boşaltılması için çalışma başlattı.

c6f8f77a938615435301e3095dc36b60.jpg

Okullar 1 gün tatil edildi

Şanlıurfa'da etkili olan sağanak nedeniyle okullara 1 gün ara verildi. Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimizdeki yoğun sağanak yağış bu gece ve yarın da devam edeceğinden ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim öğretime 15.03.2023 tarihinde gün ara verilmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında hamile ve engelli olan kamu görevlilerimiz de yarın idari izinli sayılacaktır" denildi.

6c2d08dfc3c4ed464a3da34c16522a47.jpg

Vali uyardı: Yarın da sürebilir

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "Son yılların en yoğun yağışını aldık, yarın da sürebilir" diye konuştu. Son yılların en yoğun yağışını aldığını dile getiren Ayhan, yarın da (16 Mart) süreceğini vurgulayarak şöyle konuştu: "Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Eyyübiye Eğitim Araştırma Hastanemiz özellikle yoğun bakım servisi su altında kaldı. Hemen hızlı müdahale edilerek deplase edildi. Ve şu anda bodrum katları temizlenmekte. Orada 25 hastamız vardı, onların her birinin sağlıklı bir şekilde diğer hastanelere nakilleri gerçekleştirildi, şu an bir olumsuzluk yoktur."

Zemin katları boşaltın

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamada, "Acil hizmetleri nedeniyle sağlık, AFAD, emniyet, jandarma, 112, karayolları, orman müdahale ve belediyelerde çalışan personeller bu kapsam dışında olup görevlerinin başında olacaklardır. Dere ve kanal taşmaları meydana gelebileceğinden, dere ve kanal yatağı yakınında bodrum ve zemin katta ikamet eden vatandaşlarımızın evlerini boşaltması güvenlik tedbiri olarak önceliklidir" denildi.

Sel sularının içinden geçmeye çalışan bir tır devrilip, suda sürüklendi.

sel.jpeg

sanliurfa.jpgŞanlıurfa'da Abide Köprülü Kavşağı'nda mahsur kalan kişi kurtarıldı.

Balıklıgöl taştı

Sağanak nedeniyle Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkınına sebep oldu. Suyun renginin de değiştiği gözlenen yerleşkenin çevresi, güvenlik amacıyla polis ekipleri tarafından güvenlik şeridiyle çevrildi.

Yerleşkede bulunan Ayn Zeliha Gölü'nde su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.

malatyada-saganak-hayati-olumsuz-etkiledi-2259-dhaphoto1.jpg

Malatya'da çadırları su bastı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma yol açtığı Malatya'da da sağanak etkili oldu. Battalgazi, Yeşilyurt, Doğanşehir, Kale ve Pütürge ilçeleri ile kent merkezinde sağanak, kısmen sele dönüştü. Yağış nedeniyle depremzedelerin kaldığı bazı çadırlarla, ev ve iş yerlerini su bastı. Buralarda kalanlar belediye ekiplerince tahliye edildi. Göle dönen cadde ve sokaklarda trafikte de aksamalar yaşandı. Sağanak nedeniyle ekili tarım arazileri de su altında kaldı.

356011c29f8248b405c0d04d42ff45fc.jpgAdıyaman

AYRINTILAR GELİYOR...

Etiketler :