Son dakika | AKP Erdoğan'a ordudan atma yetkisi veren maddeyi geri çekecek
AKP, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a TSK, jandarma ve sahil güvenlikte teğmen ve albay rütbesindeki askerleri ihraç etme yetkisi veren düzenlemenin torba kanundan çıkarılacağını duyurdu. TSK personelinin rütbe bekleme sürelerinin Cumhurbaşkanlığı kararıyla değiştirilebilmesine ilişkin hükümden ise geri adım atılmayacağı kaydedildi.

ORHAN ERDEM DUYURDU!
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a TSK, jandarma ve sahil güvenlikte teğmen ve albay rütbesindeki askerleri ihraç etme yetkisi verilmesini öngören düzenlemelerin torba yasadan çıkarılacağı duyuruldu. Söz konusu kararı AKP Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Orhan Erdem açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle, Anayasa’da yapılan değişiklere uyum sağlanması amacıyla kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişik yapılırken bu sebeple, birçok Kanun Hükmünde Kararname çıkarıldı.Anayasa Mahkemesi (AYM) ise Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenemeyecek hususları içerdikleri gerekçesiyle ise birçok düzenlemeyi iptal etti. AYM’nin iptal kararlarının sonrasında olağanlaşan torba yasa uygulaması devreye girdi.

TÜRELİ: 35 MADDENİN 14’Ü ANAYASA’YA AYKIRI
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, AKP’nin, AYM’nin KHK ile düzenlendiği için iptal ettiği düzenlemeleri yeniden Meclis’e sunduğu torba tekliflere yeni bir tane daha eklenirken AKP’nin “Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına” ilişkin teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na taşındı. Komisyonda ilk konuşmayı yapan CHP Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, AKP’nin AYM’nin iptal ettiği düzenlemeleri Meclis’e getirmesine tepki gösterdi. Türeli, “Torba yasadaki 35 maddenin 14’ü Anayasa’ya aykırı” ifadelerini kullandı.
GERİ ADIM ATILDI!
Türeli, Cumhurbaşkanı’na kanun kapsamında verilen yetkileri ise “aşırı ve belirsiz” ifadeleriyle değerlendirdi. İtirazların ardından AKP’li Orhan Erdem, teklifte Erdoğan’a jandarma, sahil güvenlik ve TSK’da teğmen ve albay rütbesindeki askerleri ihraç etme yetkisi verilmesini öngören maddelerin çıkarılacağını ve yeniden değerlendirileceğini ifade etti.
Erdoğan'a teğmen ve albayları ordudan atma yetkisi: AKP'nin torba yasasından bu da çıktı!
Kaynak:BirGün