Skandalda son perde: Gri pasaportlara sahte iade kaydı girilmiş

Skandalda son perde: Gri pasaportlara sahte iade kaydı girilmiş
Malatya'da yapılan resmi insan kaçakçılığını farkedince konsolosluktaki görevlerinden alınan Mehmet ve Güler Fidan'ın maruz kaldığı baskının ayrıntıları ortaya çıktı. İki diplomatın yaşadıkları, olayın görmezden gelindiği izlenimi veriyor.

HAZAR DOST

Hannover Konsolosluğu’nda muavin konsolos olarak görevli olan Mehmet Fidan ve eşi Güler Fidan, Yeşilyurt Belediyesi üzerinden gri pasaportla yapılan resmi insan kaçakçılığını ilk farkeden kişiler olmalarına rağmen gerekçe gösterilmeden aniden gelen bir kararla merkeze çekildiler. 

Halktv.com.tr, başta resmi insan kaçakçılığının başkonsolosa bildirildiği süreci ve sonrasında çifte uygulanan mobbingi ortaya çıkardı.

En başında belirtmekte yarar var; Mehmet Fidan ve Güler Fidan, emekliliklerine çok kısa süre kalan, tecrübeli iki diplomat. 

Hannover Konsolosluğu’nda, başkonsolos dışında üç yetkili bulunuyor. Konsolos muavin Güler Fidan, Dışişleri Bakanlığı’yla yazışmalardan ve başkonsolosun bilgilendirilmesinden sorumlu. Diğer muavin Mehmet Fidan, konsolosluğun maddi, üçüncü muavin olan Erol Odabaş ise imza yetkilisi olarak görev yapıyor. 

Resmi insan kaçakçılığını nasıl fark ettiler?

Halktv.com.tr’ye konuşan kaynakların anlatımına göre Güler Fidan’ın Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla yapılan skandalı ortaya çıkarması ise tamamen tesadüf ve mesleki yetkinlikle alakalı. 

Konsolosluğunun e-postasına, Yeşilyurt Belediyesi’nin 'Çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek' üzere bir gezi düzenleyeceğine dair bilgilendirme maili geliyor. Fakat konsolosluk yetkilileri, normalde, yapılan hiçbir gezide bilgilendirme maili gelmediğini söylüyor. 

ezo5alux0aaustv.jpegGüler Fidan ve Mehmet Fidan

Koronavirüs salgınında 45 kişi nasıl geliyor?

Güler Fidan, 45 kişinin koronavirüsün arttığı bir dönemde gelecek olmasından şüphelendiği için durumu başkonsolosa bildiriyor fakat dosyaya koyup kaldırması söyleniyor. Güler Fidan ise listeyi kaldırmıyor. Kendi inisiyatifiyle kişileri takibe alıyor. 

Hatta Yeşilyurt Belediyesi’nin gezisi gecikince Güler Fidan, Yeşilyurt Belediyesi’ni arayarak, ''Neden gelmediniz?'' diye sorduğunu belirten kaynak, ''Belediye izinde ve ülke çıkışında sorun yaşandığı için geciktik'' diye yanıt verdiğini söyledi. 

Sistemden sorguladı 

Gezinin bittiği tarihte, sistem Yeşilyurt Belediyesi’nin düzenlediği geziden herkesin döndüğü ve gri pasaportların muhafaza altına alındığını gösteriyor. Fakat Güler Fidan için yeterli olmuyor. Çünkü Türkiye’ye giriş yapanların görüldüğü sistemden sorguladığında sadece 2 kişinin döndüğünü görüyor. 

Konsolos bildirimde bulunmuyor

Olayı Dışişleri Bakanlığı’na bildirilmesi gerektiğini söyleyerek başkonsolosa Gül Özge Kaya'ya bildiriliyor fakat Gül Özge Kaya tarafından merkeze bildirme yapılmıyor. 

Sonrasında Mehmet ve Güler Fidan çiftinin üzerinde baskı başlıyor. 

Konsolosluk muavini olan Erol Odabaş ile Mehmet Fidan arasında, çeşitli gerekçelerle sert tartışmalar başlıyor. Çiftin konsolosluktaki yetkileri tanınmıyor.  Çift, 12 Şubat’ta gelen üst yazıyla merkeze çekildiklerini öğreniyor.

Skandalı fark etti, merkeze çekildi 

Burada şu soru akla geliyor: 

Mehmet Fidan’ın Erol Odabaş ile tartışmış olması nedeniyle eşi ise Güler Fidan neden merkeze çekildi? Başka bir deyişle resmi insan kaçakçılığını ilk bildiren kişi olmasına rağmen takdir edilmeyen Güler Fidan, suçsuz olduğu halde neden başka yere atanıyor? 

Tüm çalışanların sevdiğini söylediği iki diplomatın, emekliliklerine bir yıl kala merkeze çekilmesinin nedenini resmi ağızdan kimse telaffuz edemiyor. 

Ersin Kilit’in şirketine yakın mesafede 

Başka bir detay ise tüm bu olayların, resmi insan kaçakçılığının bir numarası olarak gösterilen Ersin Kilit’in şirketinin 300-400 metre uzağında yaşanması. 

Dışişleri Yardımcısı ile yapılan görüşme sonrası merkeze çekildiler 

Yaşanan sürecin Hannover Konsolosluğu dışında Dışişleri Bakanlığı’na yansıması ise farklı olmuyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kırhan, çiftin beyanları cevapsız bırakırken Hannover Konsolosluğu’nu aradığı 27 Şubat’ta başkonsolos Gül Özge Kaya’yla yaptığı telefon görüşmesinden 3 saat sonra çifte ''15 Mart’ta Türkiye’de göreve başlayacaksınız'' denilerek, görev değişiminin resmileştiği bildiriliyor. 

Sağlık sorunları arttı 

Almanya’daki kaynaklarımız, çiftin yaşanan süreçte sağlık sorunlarının arttığını, hasta raporu alarak istirahat ettiğini söyledi.