'Sır adam' mahkemeye çıktı! Hem kendi ağladı hem ABD'li başkonsolosu ağlattı

'Sır adam' mahkemeye çıktı! Hem kendi ağladı hem ABD'li başkonsolosu ağlattı
ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz hakim karşısına çıktı. Duruşma salonuna ağlayarak gelen Topuz ifade verirken, salonda ona destek için gelen ABD'nin İstanbul Başkonsolosu'nun da gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un yargılandığı dava başladı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya ABD Büyükelçi Yardımcısı Jeffrey Hovenier ile ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer Davis de izleyici olarak kartıldı. Duruşma salonuna getirilirken ağladığı görülen sanık Metin Topuz, ilk savunmasını yaptı. Duruşmada ABD konsolosluk yetkililerine çeviri yapıldı. Başkonsolos Jennifer Davis’in, Topuz ifade verirken zaman zaman ağladığı görüldü.

1992’DE DEA’YA BAŞLAMIŞ!

Sözcü'de yer alan habere göre, ABD İstanbul Başkonsolosluğunda işe 1982 yılında santral görevlisi olarak başladığını anlatan Topuz, Amerika Uyuşturcu ile Mücadele Dairesi (DEA) bölümüne 1992 yılında irtibat görevlisi olarak geçiş yaptığını anlattı. Lise mezunu olduğunu aktaran sanık Metin Topuz, yaptığı işin tercümanlık olduğunu ve iddianamede yer alan FETÖ'cü polis şefleriyle görüşmelerin tamamen iş gereği olduğunu iddia ederek “Biz karşımızdaki muhatabımızın kim olduğuna bilmeyiz. Devlet kimi görevlendirdiyse onunla irtibata geçeriz. Benim Türkiye Cumhuriyeti tarafından atamaları yapılmış kişileri belirlemek gibi bir yetkim yoktur. FETÖ üyesi olduğunu bilip teşhis etmemiz ve soruşturmamız mümkün değildir ayrıca vazifemiz de değildir. Devlet kimi atarsa biz onunla iletişime geçeriz” dedi.

“ZEKERİYA ÖZ ABD'DE BÜYÜK BİR KARŞILAMA İSTEDİ”

Zekeriya Öz ile iki kez görüştüğünü ifade eden sanık Topuz, o dönem Başsavcıvekili olarak görev yapan FETÖ'cü Zekeriya Öz ile ilk görüşmeyi şöyle aktardı: “ABD’li heyet ile odasına girdiğimizde odasında bir başka başsavcıvekilini çocuğunu azarlar gibi bağırıyordu. Bizim odada olmamıza aldırış bile etmemişti ve bu duruma çok şaşırmıştık.”

İkinci görüşmede ise bir soruşturma kapsamında ABD'ye bir savcı davet etmek için adliyeye bir heyetle gittiklerini ifade eden sanık Metin Topuz, ”Zekeriya Öz'ü ziyaret ederek bir soruşturma için başka bir savcı ile ABD’ye davet ettik. Nezaketen Zekeriya Öz’ü de bu davete katılmasını istedik. Zekeriya Öz bize uzun bir liste vererek büyük bir karşılama istedi. Ancak biz ABD’de böyle bir uygulama olmadığını kendisine anlattık. Zekeriya Öz istekleri karşılanmadığı için daveti reddetti ve diğer savcını da gelmesine izin vermedi” diye konuştu.

“TÜRKİYE'Yİ ZİYARET EDEN ABD BAŞKANLARININ GÜVENLİĞİNİ PLANLADIM”

25 yıllık görev süresi içinde çok sayıda kamu görevlisiyle tanıştığını ifade eden sanık Topuz, “Yasa dışı yollardan Türkiye'ye araç sokulmasıyla ilgili ABD'de tutuklu bulunan Tamer Ergüven isimli şahsın soruşturmasıyla ilgili ABD ve Türk yetkililer arasında mihmandarlık yaptığını belirtti. Savunma yaptığı sırada ağlayan Topuz, “Tercümanlık yaptığım için yargılanacağım hiç aklıma gelmezdi” dedi. İddianamede kendisi hakkında amirleriyle ast- üst ilişkisi olmadığına dair ifadelerin yer aldığını anlatan sanık, yönünde iddia olduğunu söyleyen Topuz, “ABD Konsolosluğundaki işimizi yaparken resmiyet yoktur. Amirim, müdürüm tabirlerini kullanmayız. Birbirimize ismimizle hitap ederiz. ABD'de böyle bir kültür yok gelenek yok” diye konuştu.

Türkiye'ye gelen tüm ABD Başkanlarının ziyaretlerine ve güvenliğine ilişkin planlama aşamasında çalıştığını anlatan sanık Metin Topuz, DEA tarafından yapılan operasyonlarda yer aldığını ifade etti.

BYLOCKCU MARANGOZ MÜTEVELLİ HEYETİNDE ÇIKTI

İddianamede Bylock kullanıcısı olan Muhittin Özbaşı ile görüşmeleri de sanık Metin Topuz'a soruldu. Muhittin Özbaş'ı 30 yıldır tanıdığını söyleyen sanık Metin Topuz, kendisini marangoz olarak bildiğini söyledi.

Mahkeme başkanı, Muhittin Özbaşı hakkında açılan davanın iddianamesini incelediklerini söyledi. Mahkeme başkanı, Metin Topuz ile irtibatlı olan Muhittin Özbaşı'ın FETÖ'cü olduğu için kapatılan Türkiye Yüksek Tahsil Gençliği Öğrenim ve İhtisas Vakfı'nın mütevelli heyetinde olduğunu söyledi. Sanık Metin Topuz da “Muhittin Özbaşı'nı marangoz olarak biliyorum. Yaptığım görüşmelerin içeriğini hatırlamıyorum. Ancak bunların bayram, kandil gibi günlerde atıldığını tahmin ediyorum” dedi.

Etiketler :