Simge fotoğrafta Taliban detayı!

Simge fotoğrafta Taliban detayı!
Afganistanlı göçmenlerin Türkiye'ye olan göçü, son zamanlarda Türkiye'nin ana gündemlerinden biri. Taliban'ın yarattığı şiddetten kaçarak güvenli bir ülkeye gitme hayaliyle Türkiye'ye gelen göçmenlerin olduğu fotoğraftaki Taliban detayı ve bu detayın ayrıntılarını halktv.com.tr araştırdı.

HAZAR DOST

Pakistan'da bu ayakkabıyı giyen kişiler, kolluk kuvvetleri tarafından sorgulanıyor. 2001'e kadar gelenek olan bu ayakkabılar, ABD işgali sonrası Taliban bağlantısı olduğu gerekçesiyle soruşturulma nedeni haline geldi. 

Lepa marka bu ayakkabılar, Taliban'ın askeri olarak tercih ettiği ve tektipleştirdiği ayakkabılardan. 

halktv.com.tr olarak yakın zamanda Türkiye'ye göç eden Afganistanlılar'ın görüntülerini inceleyerek bu ayakkabıyı giyinen kişileri tespit etmeye çalıştık. Elimizdeki görüntüler tamamen açık kaynaklı olup, sosyal medya üzerinden bulduğumuz görüntülerdir.

Pakistan'daki bir ayakkabı firmasında üretilen ve 'Çita' anlamına gelen Lepa marka ayakkabılar, Taliban tarafından, kendilerine İslam karşıtlarına karşı mücadelelerinde destek veren hayvanlar olarak simgeleştirilmiş

00afghan-sneakers-dispatch-promo-mediumsquareat3x-v3.jpeg

Afganistan'da Taliban militanları dışında da satılan ayakkabılar hakkında hazırlanan bir makalede, yerel kaynaklar bağımsız satışların oldukça düşük olduğunu söylüyor. 

Ruşen Takva'nın çektiği ve Afgan göçüyle simgeleşen fotoğrafta soldan ikinci kişinin ayağındaki ayakkabıyla 'Çita' marka ayakkabılar uyuşuyor. 

adsiz-tasarim-8.jpg

New York Times'ın habere göre bu ayakkabılar takip edildiğinde, Taliban'a ulaşılabileceğini söylüyor

Elimizdeki bir diğer görüntü ise Haziran 2021'de servis edilen ve Diyarbakır'da çekilen fotoğraf. adsiz-tasarim-9.jpg

Bu fotoğrafta da iki tane 'Çita' marka ayakkabıyı görmek mümkün.