Sendikalar 650 bin işçiye zam için birleşti

Sendikalar 650 bin işçiye zam için birleşti
Türk-İş, 650 bin kamu işçisinin zammının görüşüleceği toplu sözleşme öncesi Hak-İş’le ortak hareket etme kararı aldı.

Türk-İş, kamuya geçen ancak 3 yıldır pazarlık masasına oturamayan 450 bin taşeron işçisiyle birlikte toplam 650 bin kamu işçisinin zammının görüşüleceği toplu sözleşme öncesi Hak-İş’le ortak hareket etme kararı aldı. Masadan ilk kez 450 bin taşeron işçinin zammı da çıkacak.

Mevcut kadrolularla birlikte toplam 650 bin kamu işçisine 2021 ve 2022 yıllarında verilecek zam oranının belirleneceği pazarlık masasının bir tarafında hükûmet, diğer tarafında Türk-İş olacak. Ancak görüşmeler öncesinde Türk-İş'in, zam ve sosyal hakları belirlemek üzere Hak-İş'e ortak çalışma daveti yaptığı bildirildi. Ortak çalışma kararını gazetecilerle sohbette açıklayan Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türk-İş'in davetini memnuniyetle kabul edip çalışmalara başladıklarını söyledi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Arslan, pandemi döneminde zorlu bir zam süreci yaşanacağını belirtirken, esnek çalışma modellerine ilişkin endişelerini de anlattı.

“Özellikle kadroya yeni geçen işçilerin beklentisi çok büyük”

Arslan, bu yılki kamu toplu iş sözleşme görüşmelerinin geçmiş yıllardan çok daha fazla işçiyi kapsaması ve eski taşeron işçilerin ilk kez toplu sözleşmeye dahil olmaları nedeniyle büyük önem taşıdığını belirtirken, “Bu görüşmelerden özellikle kadroya yeni geçen işçilerin beklentisi çok büyük. Pandemide zor bir süreç olacak. Keşke belediye işçileri için de toplu görüşme yapılabilse” dedi.

“Patronlar arkadan dolanmayı iyi biliyor”

Mahmut Arslan, ücretsiz izin desteğinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere destek için getirildiğini ancak kötüye kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Ücretsiz izne gönderilen işçi sayısı 2.7 milyona ulaştı. Uygulama kontrolden çıktı. İşveren istemediği işçiyi, sendikal faaliyetlere katılanları ücretsiz izne çıkartıp 1.420 liraya mahkum ediyor. TİSK hariç, Türk müteşebbisleri kanunların arkasından dolanma konusunda çok tecrübeli.”

Etiketler :