Şehirdeki İşini Gücünü Bıraktı... Kurduğu Serada Kilosunu Diğer Ürünlerin 10 Katına Satıyor! Kabuğuyla Tüketilebiliyor

Şehirdeki İşini Gücünü Bıraktı... Kurduğu Serada Kilosunu Diğer Ürünlerin 10 Katına Satıyor! Kabuğuyla Tüketilebiliyor
Limon üretimi denince akla güney illerimiz Antalya, Adana ve Mersin geliyor. İşte o illerden Mersin'de yaşayan bir üretici yetiştirdiği Thai Lime'ın kilosunu 30-40 TL'den satıyor.

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin'in Erdemli ilçesinde ülkenin limon ihtiyacının yüzde 52'si karşılanıyor. Hasat başlamasıyla birlikte üreticiler bahçede limonu 3-4 TL bandında satıyor.

bu-limonun-farki-ne-digerleri-3-tl-bu-limonun-kilosu-40-tl-172763.jpg

Örnek bir genç üretici olan 38 yaşındaki Armağan Alan'ın ata toprağı 30 dönüme kurduğu rüzgar ve güneş enerjisi ile elektriğini ürettiği, depoladığı yağmur suyunu kullandığı doğa dostu bahçesinde yetiştirdiği yeşil limonun kilogramı ise 40 TL'den fazlasına alıcı buluyor.

bu-limonun-farki-ne-digerleri-3-tl-bu-limonun-kilosu-40-tl-924f25.jpg

Yazın hasadı başlayan sonbahar sonuna kadar devam eden çekirdeksiz yeşil limonun dışı gibi içinin de yeşil olduğu, sağlık açısından birçok fayda sağlayan kabuğu ile tüketilebildiği belirtildi.

bu-limonun-farki-ne-digerleri-3-tl-bu-limonun-kilosu-40-tl-047d85.jpg

Aslında tekstil mühendisi olduğunu belirten Armağan Alan, "10 yılı aşkın süredir büyükşehirlerde, büyük firmalarda tekstil mühendisi olarak, yönetici olarak çalıştım. Yaklaşık 10 sene önce de Mersin'e yerleştim, tarımla uğraşıyorum. Aslında tarımı 10 sene içerisinde öğrendim ama biraz farklılaştırmaya çalıştım" dedi.

bu-limonun-farki-ne-digerleri-3-tl-bu-limonun-kilosu-40-tl-d0a854.jpg

Ata toprağı bahçelerinde çok değişik türler ürettiklerine dikkat çeken Alan, "Thai lime bunlardan biri. Yine eski Anadolu'nun unutulmuş meyveleri var, kan portakalı gibi, şeker portakalı gibi. Tropik meyvelerimiz var.

Bulunduğumuz bu yerde tüm enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Rüzgar tribünü, güneş enerjisi panelleriyle beraber, yağmur suyu hasadı yapıyoruz. Bulunduğumuz bu işletme neredeyse sıfır karbon ayak izine sahip, böyle bir bahçe" ifadelerini kullandı.

Ürettikleri yeşil limon ile ilgili de bilgi veren Alan, "Biz bu limonu 40 lira civarına satıyoruz. Bildiğim kadarıyla endüstriyel olarak üretilen limonun fiyatı 3-4 lira kadar. Yani on kat daha yüksek bir fiyata satabiliyoruz. Yeşil limon farklı bir kategoride olan bir limon. Bu ürünün değerli olmasının en büyük sebebi aslında işlenmemiş olması. Normalde limon kabuğunda bağışıklık sistemimiz için enzimler ve vitaminler var.

Biz bu ürünü kesinlikle işlemiyoruz. Kabuğu ile birlikte tüketilmesini sağlıyoruz. Bu sayede kullanıcı maksimum fayda sağlamış oluyor limonumuzdan. Bir diğer özelliği ürünün cildinin güzel olması için ilaçlamalar yapmıyoruz. Bizim için cildi önemli değil, müşterilerimiz içinde aynısı geçerli. Herhangi bir işlem yapmadığımız için rekolte düşüklüğümüz oluyor, fakat ürün fiyatını daha yüksek tutabildiğimiz için bunu tolere edebiliyoruz" şeklinde konuştu.