Sedat Peker’in toplattığı kitap

Sedat Peker’in toplattığı kitap
Barış Pehlivan, Müslüm Gürses ve Muhterem Nur'u anlatan kitaba ilişkin "Sedat Peker’in adamları yayınevini bastı. “Reis'i küçük düşürdünüz” deyip, tehdit ettiler. Nur'u ve Gürses'i anlatan kitap imha edildi. Ve sansürlenmiş baskı yapıldı." dedi.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, bugünkü "Sedat Peker'in toplattığı kitap" başlıklı yazısında, 2017 yılında Gazeteci Gülşen İşeri tarafından kaleme alınan "Ömrümce Ağladım" adlı kitaptan bahsetti. Kitapta hem oyuncu Muhterem Nur’un hayatı hem de eşi Müslüm Gürses’in bilinmeyenleri anlatılıyordu. 

Pehlivan'ın yazısı şöyle: 

Yayıncı Doğan Kitap, silahlı kişiler tarafından basıldı. 

Kendilerini “Sedat Peker’in adamları” diye tanıttılar. Kitapta yer alan şu küçük Müslüm Gürses anısından rahatsızdılar:

“Sadece halk değil, önemli kişiler de ‘Baba’ diyerek elini öpüyordu. Onlardan biri, bir davette Müslüm Gürses’in yanına gelmişti, yanında da korumalar vardı. Müslüm Gürses şaşırdı, eğilip ‘Baba’ diyerek elini öptü Gürses’in bu meçhul kişi, sonra da uzaklaştı adamlarıyla... 

Müslüm Gürses, Nevzat Bey’e dönüp ‘Kim bu lavuk, tanımadım’ diye sordu. Nevzat Bey de ‘Sedat Peker abi’ dedi. Müslüm Gürses gülmeye başladı, ‘Öyle mi, ayıp ettik adama!’” 

Yayınevini basan kişiler “Reis kimsenin elini öpmez. Peker’i küçük düşürdünüz” dedi. Ve hemen arkasından tehdit geldi: “15 gün içinde gereğini yapmazsanız, biz yapacağız!” 

Yazar Gülşen İşeri’nin oturduğu evin adresini yayınevi yetkililerine söylediler. Evet, popüler tarihten gülümseten bir anekdot, yazarın ölümle tehdit edilmesine varmıştı. 

Sonunda ne mi oldu? 

Yayınevi tüm piyasadan “Ömrümce Ağladım” kitabını geri çekme kararı aldı. Toplatılan kitaplar imha edildi. Tanıklarının aktardığı o iki paragraf kitaptan çıkarıldı. Sansürlenmiş yeni baskı okurla buluştu. 

Konuyla ilgili görüştüğüm Doğan Kitap Yayın Yönetmeni Cem Erciyes, “Biz aslında Muhterem Nur’un da isteğini yerine getirdik, böyle yaparak. Kendisi vefat ettiği için daha fazla konuşmak istemiyorum” dedi. 

Şimdi... 

Hani bugün Sedat Peker’e operasyon yapılıyor ya... 

Aynı kişi devlet tarafından makbul göründüğü günlerde böylesine utançlar da yaşandı. Bir kitap sessiz sedasız yok edildi. 

O sessizliği, bu satırlarla yırtmak istedim.  

 

Etiketler :