Seçmeli din dersi, zorunlu hale getiriliyor, veliler tepkili! Belgeye Halk TV ulaştı

Ortaokul ve liselerde normalde seçmeli olan din dersleri zorunlu hale getiriliyor. Halk TV’nin ulaştığı belgeyle, İstanbul’daki bir ortaokulda velilerin ve çocukların birlikte seçmesi gereken din dersinin okul tarafından seçildiği ortaya çıktı. Veliler bu dayatmaya karşı çıkıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, 1 Eylül’de tebliğ yayınlamıştı. Bu tebliğde seçmeli ders sayıları ve seçme yöntemlerinin ayrıntıları belirlendi.

Bu karara göre tüm seçmeli dersler üç kategoriye ayrıldı. Öğrencilerin bu kategorilerden her birinden bir ders seçmesi zorunlu kılındı. Liseye giden bir 9., 10. sınıfı öğrencisi, aynı gruptan ders seçemediği için din dersi dolaylı olarak zorunlu hale getirildi.

VELİLER ADINA KARAR VERİLDİ

Ortaokullarda da durum aynı. Halk TV’nin ulaştığı belgeye göre İstanbul Sarıyer’deki Yeniköy Mehmetçik Ortaokulu’nda velilere seçmeli ders dilekçesi gönderildi.

Normalde bu belgenin veli ve öğrenciler tarafından tercihlerine göre doldurulması gerekiyor. Fakat böyle olmadı.

whatsapp-image-2023-09-14-at-15-15-01.jpegSANAT VE SPOR DERSLERİ AZALTILIYOR

Seçmeli ders belgesi, velilere “temel dini belgeler” dersi seçilmiş olarak gönderildi. Yani okul, veli ve öğrenciler adına karar verdi. Müzik, spor ve fizik etkinlikleri ve halk oyunları dersleri ise seçilmedi.

Tüm okullarda, Yeniköy Mehmetçik Ortaokulu’nda olduğu gibi spor ve sanat içeren derslerin yerine din dersleri öne çıkarılıyor.

Ortaokulda üç saat ingilizce dersi varken din dersi sayısı 4’e çıkarılmış oldu. Veliler, kendileri adına okulun bu kararı almasına ve dayatmaya tepkili. Bu konuda adım atılmasını bekliyorlar.