Sayıştay İBB’nin Öğrencilere Verdiği Bursu ‘Doğru Bulmadı’

Sayıştay İBB’nin Öğrencilere Verdiği Bursu ‘Doğru Bulmadı’
Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sınav günleri, sınava gidecek yurttaşların faydalandığı toplu taşımayı ücretsiz kullanmasını ve öğrencilere verilen bursu mevzuata aykırı buldu.

Sayıştay’ın 2022 yılı raporlarında İBB’nin sosyal yardımlarının mevzuata ayrıkı bulması dikkat çekti. Daha önce öğrencilerin sınav günü ücretsiz toplu taşımadan yararlanması, resmi ve dini bayramlardaki ücretsiz taşımayı suç kabul eden Sayıştay, bu sene de yine bu işlemleri usulüne uygun bulmadı.

ÖĞRENCİYE BURSU KYK VERİR DENİLDİ

Sayıştay, İBB’nin öğrencilere verdiği bursu, mevzuata ayrıkı buldu. Raporda, bursun sadece KYK aracılığı ile yapılabileceğini belirtti. Raporda, “İdarece tekrar eden periyotlar veya tek seferde aynı kişilere ödemede bulunulması, Yükseköğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un 2'nci maddesindeki düzenlemeye aykırı olup, yardıma muhtaç öğrencilere verilecek burs ya da yardımların Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla yapılması uygun olacaktır” denildi.

ÜCRETSİZ TAŞIMA YASAK

Raporda, Cumhurbaşkanlığı izni alınmadan bazı kişilerin toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanması mevzuata uygun bulunmadığı belirtildi. Sayıştay, sınav günleri ücretsiz toplu ulaşımdan faydalananları, kusurlu bulduğunu belirterek, “Kamu kurumları tarafından herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli mal ve hizmet temini yasaklanmıştır.” dedi. Aynı zamanda bu yetkinin sadece Cumhurbaşkanı’nda olduğu da belirtti.

DUDULLU-BOSTANCI METRO HATTININ AÇILIŞI DA USULE AYKIRIYMIŞ

2016’da başlatıp, 2018’de ödenek yokluğundan durdurulan Dudullu-Bostancı metro hattı, 2023 yılının başında açılmıştı. 14.5 kilometre uzunluğunda ve 13 istasyondan oluşan hat için Sayıştay, 12 duraktan oluştuğunu ve tamamlanmadan açıldığını belirtti.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :