Savaş Kerimoğlu: Merkez Bankası başkanı olabilecek bir Bayburtlu kaldı mı?

Halk TV'de Savaş Kerimoğlu'nun sunumuyla ekrana gelen Günaydın Türkiye programına konuk olan ekonomist Selçuk Geçer, Almanya'dan ve Avrupa'dan gelen enflasyon verileri sonrasında yıl sonlarına doğru varlık alımı azaltma sürecine gidilmesinin Türkiye'deki döviz hareketlerine etkisini değerlendirdi.

Halk TV'de Savaş Kerimoğlu'nun sunumuyla ekrana gelen Günaydın Türkiye programına konuk olan ekonomist Selçuk Geçer, Almanya'da enflasyonun yüzde 3.9'a çıkmasının ekonomi açısında olumlu bir veri olduğunu söyleyerek şöyle dedi:

"Almanya için çok yüksek bir enflasyon bu, bir yandan da iyi haber. Çünkü Almanya gibi ülkelerde enflasyonun yükselmesi ekonominin canlanması anlamına geliyor. Ekonominin canlandığı, talep arttığı için enflasyon yükseliyor. Bizdeki gibi ithal ve kur odaklı bir enflasyon olduğu için yükselmiyor. Adamlar alışveriş yapıyorlar, ekonomi canlanmaya başlıyor. Sanayi üretimi, PMI verileri iyi gelmeye başlıyor, bunun sonrasında da Almanya'da enflasyonist bir ortam oluşuyor"

'Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde büyük bir tehdit'

Geçer, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımı azaltma sürecine gidilmesi yönünde açıklamalarının Türkiye gibi ülkelerde tehlike oluşturduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

"Varlık alımlarında azaltmayı planlıyorlar. Powell bunun ilk mesajını veren isim oldu. Muhtemelen Avrupa Merkez Bankası başkanı da Almanya'dan ve Avrupa'dan gelen enflasyon verileri sonrasında yıl sonlarına doğru varlık alımı azaltma sürecine gidebiliriz diye açıklama yapabilir. Bunlar bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için büyük tehlike ve tehdit. Oralarda faiz artırımları ve varlık alımlarının azaltılması ciddi anlamda döviz üzerinde etkili olacaktır. İlk anda etkisini görmeyebilirsiniz. Çok da uzun olmayan bir iki aylık süreler içerisinde, bu haberlerin daha somutlaşmasıyla birlikte gelişmekte olan ülkelerde para çıkışı hızlanacak. Faizler arttırıldığında ya da varlık alımları azaldığında piyasadaki para miktarı azalacak. Bu bizim gibi ülkelerde ciddi döviz dalgalanmalarına neden olacak. Buna hazırlanıyorlar. Mesela Rusya hazırlanıyor, Brezilya hazırlanıyor, faizleri minik minik yükseltiyorlar. Bizimkiler de hazırlanıyor, faizleri indireceklermiş Allah'ın izniyle. Bu ay enflasyon düşük çıkacakmış Türkiye'de, enflasyon düşük çıkınca bir marj oluşacakmış, Merkez Bankası da ister istemez faizleri indirecekmiş. Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası ile ilgili tekrar bir operasyon yapabileceği ile ilgili dedikodular dönüyor piyasada."

'Merkez Bankası Başkanlığı'na gelmek korkunç şanssızlık'

Savaş Kerimoğlu'nun Merkez Bankası Başkanlığı'na sürekli Bayburt'lu insanların atanması hakkında "Olabilecek bir Bayburt'lu kaldı mı Merkez Bankası Başkanı olarak?" sorusuna Geçer şöyle yanıt verdi:

"Ben Bayburt'lu değilim çok şükür. Niye diyorum, Türkiye'de Bayburt'lu olup Merkez Bankası Başkanlığı'na gelmek bir şans gibi görülüyordu başta. Şimdi korkunç bir şanssızlık. Teklif edildiğinde kabul etseniz bir türlü, kabul etmeseniz bir türlü. Kabul ederseniz ömrünüzün ne kadar olduğu ortada. Amerika'da Powell Trump tarafından getirilmişti. Getirilmişti derken, öteki merkez bankasının görev süresi bitmişti. Sonrasında da Biden döneminde Powell'ın ikinci dönemde de başkanlık yapması konuşuluyor."

 

Etiketler :