Saray'dan 'Orhan Pamuk' açıklaması

Saray'dan 'Orhan Pamuk' açıklaması
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Nobel Edebiyat Ödülü ile ilgili tartışma yaratan sözleriyle ilgili Saray'dan açıklama geldi. Türkiye'den Nobel Ödülü alan iki isim var. Biri Aziz Sancar diğeri ise Orhan Pamuk.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Altun şu ifadeleri kullandı:

Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü konuşmasında yer alan “Türkiye’den teröriste ödül vermişlerdir” şeklindeki  ifadeleri herhangi bir şekilde sayın Orhan Pamuk’a yönelik değildir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye düşmanı ideolojik yaklaşımları ve terör faaliyetleri bilindiği halde Nobel’e aday gösterilen ya da farklı uluslararası örgütlerce ödüllendirilen isimleri kastetmiştir.

Cumhurbaşkanımız burada esasen  Avrupalı kurum ve kuruluşların ideolojik yaklaşımlara dayanan ödül sistemlerini eleştirmiş, ırkçılığı ve terörizmi ödüllendiren iki yüzlülüğe vurgu yapmıştır.

Erdoğan ne demişti?

Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada Aziz Sancar'a verilen ödülde tartışalacak bir şey olmadığını belirtmiş ve Türkiye'den 'teröriste' ödül verildiğini ifade etmişti. Ancak Aziz Sancar dışında Nobel alan tek Türk Orhan Pamuk.

İşte Erdoğan'ın o konuşması:

“Bu çok önemli bir sınavdı ve Nobel ne olduğunu ortaya koydu. Nobel kendini tüketmiş, kendini bitirmiştir. Nobel tamamıyla ideolojik davranan bir kurumdur. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Böyle bir zalime ödül vermekle (Avusturyalı yazar Peter Handke) buna ortak olmuştur. Bu tür bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu adamın destek verdiği adamlar hepsi mahkûm edilmiş kişiler. Bu kişilere methiyeler düzen birine ödül veriyorsanız sizin artık uluslararası camiada takdir edilecek hiçbir tarafınız kalmamıştır demektir. Aziz Sancar’a verilen ödülde tartışılacak bir şey söz konusu değil. Teröristleri kendi romanına yansıtan siz Nobel’e layık görürseniz bizim de sizi tanımamız mümkün değildir. Bu akşam benim önemli bir toplantım var o toplantıda da buna özellikle değineceğim. Bu sadece şu anki ödülde değil ki bundan önceki ödüllerde buna dikkat etmişlerdir. Türkiye’den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir.”

İlgili Haberler
Etiketler :