Sandıklı'da 40 Bin Dekar Alanda Patates Hasadı Başladı

Afyon'un Sandıklı ilçesinde 800 üreticiyle 40 bin dekar alanda patates ekimi başladı. Yazlık ekim, mart sonunda başlayıp nisan sonuna kadar, kışlık ekim ise nisan sonunda başlayıp temmuz sonuna kadar sürecek.

Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Sandıklı, merkez ve köylerinde ekim sezonuna girdi. İlçede yazlık ve kışlık olmak üzere iki dönemde patates ekimi gerçekleştiriliyor. Geçen yıl 800 üretici tarafından 40 bin dekar alana patates ekimi yapılmışken, bu yıl da benzer bir ekim miktarı bekleniyor.

2972116.jpg

YAZLIK VE KIŞLIK PATATES HASADI

Yazlık ekimler mart sonunda başlayıp nisan ayı sonlarına kadar devam ederken, kışlık ekim nisan sonunda başlayıp temmuza kadar sürecek. Patates hasadı ise yazlık ekimlerde temmuz sonlarına, kışlık ekimlerde ise ağustos sonuna doğru başlayacak.

52435460-1620111665.jpg

Ekim öncesi tarlalar sürülüp gübrelenerek hazırlanıyor. Ardından kadın işçiler tarafından kesilerek hazırlanan patatesler, ekime hazır hale getiriliyor ve tarım makineleriyle ekim yapılıyor. Ekim işlemleri sırasında ilaçlama da yapılarak bitki sağlığı korunuyor.

sandikli-da-yazlik-patates-hasadi-basladi-167.jpg

'SANDIKLI PATATESİ, KALİTE VE GÜVEN DEMEK'

Patates üreticisi İsmail Arı, geçen yıl yaşanan hastalıklar nedeniyle üretimin kötü olduğunu belirtirken, bu yıl daha iyi bir verim beklediklerini ifade etti. Sandıklı patatesinin Türkiye genelinde tercih edildiğini vurgulayarak, "Sandıklı patatesi" dediğimizde kalite ve güven gelir" dedi.

Ekim sürecini anlatan Muzaffer Arı ise otomatik makinelerle işçi maliyetlerini düşürmeye çalıştıklarını ve ilaçlama ile gübrelemenin makinede otomatik olarak yapıldığını belirtti.