Samsun’da Baba ve iki kızının öldüğü heyelanda skandal savunma: İstinat duvarı yapma gereği duymadık
Samsun'un Canik ilçesinde bu hafta otomobillerini yıkarken heyelan yaşanması sonucu Adem Kaya (35) ve kızları Açelya Mina (5) ile Alya Kaya’nın (7) yaşamını yitirdiği, anne Çiğdem Kaya'nın (31) yaralandığı olaya ilişkin soruşturma yürütülüyor. Olayın yaşandığı istasyonun sahibi, tutuklu Mehmet Zeki Gedikli ifadesinde “Kaya sert olduğundan istinat duvarı yapma gereği duymadık” dedi.
Olay, 27 Nisan akşam saatlerinde Canik ilçesi Devgeriş Mahallesi’ndeki akaryakıt istasyonunun yanında bulunan oto yıkama bölümünde meydana geldi. Adem Kaya, istasyonun oto yıkama bölümünde 34 K 5396 plakalı otomobilini yıkadığı sırada bitişikteki yamaçta heyelan meydana geldi. Kaya, eşi Çiğdem Kaya ve kızları Açelya Mina ve Ayla Kaya enkazın altında kaldı. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine polis, sağlık ve kurtarma ekipleri yönlendirildi.
ANNE YARALI OLARAK KURTARILDI
Ekiplerin çalışması sonucunda Çiğdem Kaya yaralı olarak enkaz altından kurtarıldı. Yaklaşık 3 saat süren çalışmalar sonucunda Adem Kaya ve iki kızının cansız bedenin ulaşıldı. Kaya ve iki kızı toprağa verildi. Akaryakıt istasyonu hem heyelan riski hem de araştırma ve soruşturma yapılması sebebiyle kapatıldı. İstasyonun akıbetinin yapılacak olan soruşturmanın ardından belli olacağı belirtildi.
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, akaryakıt istasyonu sahibi Mehmet Zeki Gedikli ile mesul müdür K.Y. (62), gözaltına alındı. Sevk edildikleri adliyede mahkemeye çıkarılan şüphelilerden Gedikli tutuklandı, K.Y. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
‘İSTİNAT DUVARI YAPMA GEREĞİ DUYMADIK’
Bu arada Mehmet Zeki Gedikli’nin savcılıkta verdiği ifadesi ortaya çıktı. Gedikli ifadesinde, “İş yerinin olduğu yer daha önce arsa olarak 1996 yılından bu yana benim. Belediyeden gerekli izin ve ruhsatları alarak benzinlik açmak istedik. Bu arsadaki bazı yerler eşilmiş temeller vardı, biz de bu temellerin üzerine inşaatı başlattık. Olayın olduğu yerdeki kayalar sertti ve duvar statüsündeydi. Kaya sert olduğundan istinat duvarı yapma gereği duymadık. Belediye de daha sonra incelemesini yaptı ama bize duvar yapılması gerektiği yönünde uyarmadı. Ben işletmeyi açtığımda başka bir inşaat vardı o bölgede. İklim koşulları da bu kadar yağışlı değildi. Benim işletmemin hemen yakınında dinamitler patlatıldı ve tekrar inşaat yapıldı. Bölge de çok fazla yağış aldı. Kayanın üzerindeki malzemenin esneyip düştüğünü düşünüyorum. 2 yıl önce o duvardan kara yoluna taş düşüyordu. Bu kazada bir kusurum bulunmuyor, suçsuzum” dedi.