Salgınla mücadelede ikinci dönem: Kontrollü Sosyal Hayat
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 15.00’da video konferans yöntemiyle toplantısına başladı. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.
Salgınla mücadelede ilk dönemin geride kaldığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ikinci dönemin adının Kontrollü Sosyal Hayat olduğunu duyurdu. Bu dönemde yapılacaklara dair detayları paylaşan Koca, yurttaşlara tedbirlerle ilgili önerilerde de bulundu.
Sağlık Bakanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
- Türkiye salgınla mücadelenin ilk aşamasını bitirmiştir.
- Bu hafta ilk kez iyileşen hasta sayımız, mevcut coronavirüs hasta sayımızı aştı. Bunlar, salgını kontrol altımıza aldığımızın kanıtıdır. Uygulamalarımızda artık bazı değişikliklere gidebiliriz.
- Virüs şu anda ön göremeyeceğimiz bir süre boyunca aramızda dolaşmaya devam edecektir. Konuk olduğunuz yerde, bindiğiniz asansörde, gittiğiniz berberde, alışveriş yaptığınız markette karşınıza çıkabilir. Bunu tam olarak bilemezsiniz. Hiç tanımadığınız bir taşıyıcıdan hastalığı kolayca alabilirsiniz.
- Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Eviniz hâlâ en güvenli yerdir.
- Başladığımız dönem tipik bir normalleşme dönemi değildir. Yeni dönem; tedbirlerle özlemlerin sentezidir.
- Hassas davranmazsak, serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Risk devam etmektedir, kontrolün kaybı ikinci dalganın davetçisi olacaktır.
- 2020 öncesi anlamında, normal hayata dönüş fikri bütün dünyada yanlış bulunmaktadır. Tedbir kabiliyeti yüksek bir toplum olarak biz bu fikri benimsemek zorundayız. Bugüne kadar her ne kadar "normale dönüş" kavramı yer yer kullanılsa da aslında normale dönmüyoruz. Yeni bir normal yaratıyoruz.
- Salgınla mücadelede birinci dönemde hedefimiz; hastalığı kontrol altına almaktı. İkinci dönemde hedefimiz hastalığın önündeki fırsatları ortadan kaldırmak ve hayatı düzenlemektir.
- Bu dönemin ismi Kontrollü Sosyal Hayat.
- Bu dönemde iki kural var; dışarı çıkmamız gerekiyorsa mutlaka maske kullanacağız ve sosyal mesafeyi ayarlayacağız.
- Sosyal mesafeyi ayarlamazsak, maskenin bir işe yaramayacağını bilmeliyiz.
SORU-CEVAP
- (Yasakların gevşetilmesi sonrası) Meslek grupları için rehberler yayınlayacağız. Bir kuaföre, berbere, mağazaya giderken o işletmenin uyması gereken kurallar ve oraya nasıl gidilmesi gerektiğini içeren Bilim Kurulu tarafından rehberler yayınlanacak.
- (Liglerin 12 Haziran'da başlaması) Bilim Kurulu'na bu anlamda gelen ve görüşülen herhangi bir durum sözkonusu olmadı. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum, dün TFF Başkanı'yla görüşmemiz olmuştu. Orada da çok net ifade etmeye çalıştım, bu konu çok hassas ve geniş kitleleri ilgilendiren bir konu. Burada kararı vermesi gereken federasyonun kendisi. TFF'nin özgür iradesiyle kendi kararını verebileceğini, bunu bakanlık ya da Bilim Kurulu olarak herhangi bir öneride, yaklaşımda ya da katkıda bulunmak istemediğimizi belirtmiştik. Biz şu dönemde bir sağlık kurulunun olduğunu federasyonun biliyoruz ve bu kurulun hazırladığı bir çalışma olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla, özgür iradeleriyle kararı federasyon zaten verdi. Bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur.
- (AVM'lerin açılması) Bilim Kurulu ya da bakanlığımızın ya da hükümetimizin AVM'lerin kapatılmasıyla ilgili herhangi bir kararı olmamıştır. İşletmelerin kapatılmasıyla ilgili bir karar olmuştur. Dolayısıyla AVM'lerin açılmasıyla ilgili bir karar da gerekmiyor. Dolayısıyla zaten açıktı. Peki şu dönemde AVM'ler zaten açıktı diyoruz, açılan ne oldu? Kuaförler, berbeler, giyimevi, züccaciye gibi işletmeler belli şartlara bağlı kalmak kaydıyla açılıyor. Lokantalar, restoranlar, kafeler açılmayacak.
- (YKS'nin erken çekilmesi) Bu hükümetimizin bir kararıdır. Bundan sonraki süreçte o imtihanların nasıl yapılmasıyla ilgili konu Bilim Kuruluna gelecek. Biz de onların önerisi doğrultusunda nasıl yapılması gerektiğine karar vereceğiz.