Salda Gölü'nden alınan suyun analiz sonuçları açıklandı

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nün Salda Gölü’nden aldığı su numune sonuçları 'mükemmel' çıktı. Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Murat Alacatlı, suyun numune sonucuna ilişkin 'İçme kalitesinde' dedi.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde, Salda Gölü’nün yanına yapılan Millet Bahçesi’nin bulunduğu bölgedeki kıyıda kum ve sudaki renk değişikliği tepki çekmişti. Gölün, Millet Bahçesi yapılan bölümündeki beyaz renkli kumların renginin değiştiği, Milli Park kıyılarındaki kumların ise doğal rengini koruduğu görülmüştü.

Burdur Valiliği haberin ardından gölün suyundan numune alındığını açıklamıştı. Burdur Valiliği, “İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlık Birimi tarafından mikrobiyolojik ve kimyasal inceleme yapılmak üzere Gölden numune alınmıştır” denilmişti.

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nün 1 Haziran 2021 tarihli numune incelendi, Milli Park tarafındaki göl kıyısı suyunun, “mükemmel” olduğu sonucuna varıldı. "Mükemmel" sonucu yüzülebilir kıyı anlamına geliyor. Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Murat Alacatlı ise yaptığı değerlendirmede, “İçme kalitesinde bir su var orada” dedi. “Görüntülerdeki noktadan numune sonuçları mı?” sorusuna Alacatlı,  “Tabii, tabii. Hem oradan, hem dört noktadan alınan örnekler” diye yanıt verdi.

Alacatlı, “atıkla ilgili bir bulgu elde edilemediğini” söyleyerek, şunları belirtti:

'Sarılık çam polenlerinden'

“Oradaki atık olabilecek tesis yok. Orada şu var, dağdan gelen suyun orada birikmesiyle, çam polenleriyle gelen su sarımtırak bir renk oluşuyor. Orada kirlilik söz konusu olacak herhangi bir tesis yok yani.”

Salda Gölü’nü korumak için “atık su arıtma tesisi” yapıldığını aktaran Alacatlı, buraya yapılacak atık su ihalesinin sonuçlandığını söyledi. Alacatlı, Millet Bahçesi açıldıktan sonra Salda’nın nasıl korunacağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bilim Kurulu oluşturduğunu belirterek, “Beyaz Adalar kısmına vatandaş giremiyor. Beyaz Adalar’a giriş yasak.  Gölün diğer çevresiyle ilgili bakanlıkta bilim kurulu bununla ilgili rapor düzenliyor. Gerekirse bu da olabilir, tamamına yasak gelebilir. Bir de şöyle, Beyaz Adalar’da anlık 540 kişiden fazla kişi alınmayacak. Diğer kısımlar için de bu yapılabilir” diye konuştu.

ANKA

 

Etiketler :