Sahte doları ilk o anladı. Paranın profesörü Bakırköylü çıktı
Türkiye'nin gündemi sahte dolar skandalı ile sarsıldı. Toplam tutarı 1 milyar fazla olduğu tahmin edilen sahte dolar banknotunun piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı.
Para sayma makinelerinden bile geçen ellilik ve yüzlük dolar banknotlarının nasıl tespit edildiği ve ülkeye nereden sokulduğu belli oldu.
SAHTE DOLAR GİRİŞİ ÇOĞUNLUKLA İKİ ÜLKEDEN
Antalya, İzmir, İstanbul ve Gaziantep gibi şehirlerdeki döviz işlemlerinde kullanıldığı düşünülen sahte dolarların ilk bilgilere göre Güneydoğu sınırından Türkiye'ye sokulduğu tahmin edilmişti.
Gerçeğinin ve sahtesinin anlaşılması çok zor olan dolar banknotlarının Yunanistan ve Bulgaristan sınırından da ülkeye girişinin sağlandığı belirlendi. İki ülke sınırından ülkeye giren dolar miktarının 1 milyarın üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Sahte dolarların Türkiye'ye hangi yöntemle sokulduğu henüz belirlenemedi ancak son dönemde Yunan ve Bulgar sınırındaki hareketlilik akıllarda soru işareti yarattı. TL'nin değer kaybı nedeniyle Türkiye'den yurtdışına tatil için gidenler ve iki ülkeden ucuz alışveriş için Türkiye'ye gelenlerde yaşanan artış dikkat çekmiş sınırda yaşanan hareketlilik gündem olmuştu.
Para sayma makinelerinin yetersizliğinden yararlanmak isteyen kalpazanların sahte dolarlarla yüzbinlerce dolarlık bir kripto para alım girişiminde bulunduğu iddia edildi.
Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Mustafa Ünver ise “Ortadoğu, Asya ve Balkan merkezli basılan sahte dolarlar İstanbul Kapalıçarşı üzerinden piyasaya sürülmeye çalışılıyor. Anadolu’da da vardır muhakkak ama ağırlıklı olarak Kapalıçarşı’da. Ancak piyasa yeni duymaya başladı” demişti.
PARANIN PROFESÖRÜ BAKIRKÖYLÜ ÇIKTI
Makinelerin tespit edemediği sahte dolarların ilk tespiti el marifetiyle oldu. Bakırköy'de İstanbul caddesi üzerinde bulunan bir döviz bürosunda küçük miktarda sahte dolar bozduruldu.
Para sayma makineleri uyarı vermeyince sahte dolarların bozulma işlemi tamamlandı.
Bozdurulan dolarların sahte olduğu bürodaki bir çalışanın el yordamıyla banknotu kontrol ederken şüpheye düşmesiyle ortaya çıktı. Paranın dokusundan şüphelenen çalışan elindeki banknotun sahte olduğunu anladı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyadan ve bazı basın yayın organlarından duyurulan sahte dolar skandalı hakkında soruşturma başlattı.
MERKEZ BANKASI'NDAN SAHTE DOLAR AÇIKLAMASI
Savcılığın soruşturma başlatmasının ardından Merkez Bankası'ndan ve Türkiye Bankalar Birliği'nden (TBB) gündeme ilişkin açıklama geldi.
Merkez Bankası'nın açıklaması şöyle;
"Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir.
Bu kapsamda son günlerde piyasada sahte yabancı banknot dolaşımının arttığına dair haberlere konu olan sahte efektifler, adli merciler tarafından bilirkişi raporu düzenlenmesi amacıyla Bankamıza gönderilmiştir.
Söz konusu sahte efektiflere dair Bankamız tarafından hazırlanan bilirkişi raporları, adli mercilerin yanı sıra bankacılık sektörünün uyarılmasını teminen Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile paylaşılmıştır.
Bunun yanında teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur." dedi.
BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN GÜNCELLEME AÇIKLAMASI
Türkiye Bankalar Birliği konuya ilişkin "sistemler güncelleniyor" açıklaması yaptı.
İşte TBB'nin açıklaması:
"Son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberler yer almaktadır. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır." açıkladı.