Sağlık Bakanlığı rüşvet skandalında sessiz

Sağlık Bakanlığı rüşvet skandalında sessiz
ABD'li bir şirketin Türkiye'de Sağlık Bakanlığı yetkililerine rüşvet vermesi nedeniyle ABD'de ceza alması sonrası, gözler bakanlığa çevrildi. Ancak aradan haftalar geçmesine rağmen Sağlık Bakanlığı sessiz.

ABD’li Alexion isimli ilaç firması, geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de ve Rusya’da 2010-2015 yılları arasında Solaris isimli ilaçlarını daha çok satabilmek adına Sağlık Bakanlığı görevlilerine rüşvet verdiği için 21 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Bu cezayla birlikte Alexion şirketinin bakanlığa rüşvet verdiği de kanıtlanmış oldu.

ABD’de yapılan açıklamada, söz konusu firmanın 5 yıllık periyotta Sağlık Bakanlığında çalışan bazı kişilere 1,3 milyon dolardan fazla rüşvet verdiği belirtildi.

Bunun üzerine İYİ Partili Aytun Çıray, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Çıray şu soruları sordu:

  • ABD Borsası tarafından yapılan açıklamaya göre Alexion Firması’nın da kabulüyle, ilgili firmanın suçu kabul ederek 21 milyon dolar ceza ödeyecek olmasından bilginiz var mı?
  • Bakanlığınızda rüşvet verildiği ilgili firma tarafından da kabul edildiğine göre bu konuda soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
  • Alexion firmasının sağlık bakanlığı ile ilgili danışmanının kim olduğunu ve kimlerle ilişki kurduğunu bulup kamuoyuna bilgi verecek misiniz?
  • Bu firma rüşvet vererek Türkiye’de ne kadar ilaç satışı gerçekleştirdi? Satılan ilaçların Türkiye’ye ekonomik maliyeti ne kadar olduğu hakkında bir soruşturma başlatacak mısınız?

Bakanlık, rüşvet iddialarını reddetmediği gibi Çıray’ın sorusunun üzerinden 2 haftaya yakın zaman geçmesine rağmen soruyu yanıtlamadı. İstanbul Tabip Odası Sekreteri Osman Öztürk de bakanlığa çağrı yaparak rüşvet çarkındaki isimlerin bir an önce bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Etiketler :