Sadece Mayıs Ayında 40 Kadın Cinayeti

Sadece Mayıs Ayında 40 Kadın Cinayeti
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun hazırladığı rapora göre mayıs ayında 40 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Raporda kadınların en çok evlerinde öldürüldüğü belirtildi.

2010 yılından beri Türkiye'de kadın cinayetleri raporları paylaşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Mayıs 2024 Raporunu açıkladı.

"Kadın cinayeti ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğini açıklamakla birlikte, kadın cinayetlerini durdurmak için somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi de devletin görevidir" denilen raporda 2024 Mayıs ayında erkekler tarafından 40 kadın öldürüldü, 20 kadın şüpheli şekilde ölü bulunduğu paylaşıldı.

20 CİNAYETİN SEBEBİ TESPİT EDİLEMEDİ

Kadın cinayetlerini önleyici tedbirler alınmadıkça şiddetin boyutunun artacağının ve devam edeceğinin aktarıldığı açıklamada, "Öldürülen 40 kadından 14’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si annelerinin baba hakkında tedbir kararı çıkarma bahanesiyle, 1 ‘i kızını korurken, 3’ü ekonomik bahanelerle öldürüldü. 20’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 20 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur." ifadelerine yer verildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Kadınların %63’ünün (25) evlerinde öldürüldüğü, 2’sinin ıssız yerde, 2’sinin işyerinde ve 3 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemediği de vurgulandı.

Raporda, "Öldürülen 40 kadının 15’i evli olduğu erkek, 6’sı babası, 4’ü birlikte olduğu erkek, 4’ü tanıdığı biri, 3’ü akrabası, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 1’si kardeşi, 1’i oğlu, 1’i tanımadığı biri tarafından öldürülmüştür. Bir kadının failinin yakınlığı tespit edilememiştir. Bu ay kadınların %38’i evli olduğu erkek tarafından öldürüldü." bilgileri verildi.