"Rusya ile yakınlaşma politikası duvara çarptı"

"Rusya ile yakınlaşma politikası duvara çarptı"
BirGün Gazetesi yazarı Güven Gürkan Öztan, Halk TV'de Suriye'de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Halk TV'de Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nin konuğu BirGün Gazetesi yazarı Güven Gürkan Öztan, Suriye'de yaşanan gelişmeleri, NATO toplantısını ve Türkiye'nin rolünü değerlendirdi.

Öztan'ın açıklamaları şu şekilde:

Suriye'de bir barış ihtimali var mı?

"Türkiye, AKP'yle beraber Arap Dünyası'na balıklama atladı. Geldiğimiz durum ortada.Suriye anayasasının yazılma süreci, barış süreci ile beraber gidiyor. Astana ve Cenevre süreçleri büyük ölçüde artık devrediliyor. Masada üç tane grup var bir tanesi Suriye hükümeti, diğer taraftan muhalif grupları temsil eden bir heyet bir de sivil toplum adı altında Suriye'deki farklı dinsel cemaatler gruplar var. Bunların üçünün yeni Suriye anayasasında anlaşması, ve barışla birlikte bu anayasanın gündeme girmesi konuşuluyor. Bugüne kadar süreç biraz tıkanmış gibi görünüyordu. Geçtiğimiz hafta sahada çok şey oldu. Birkaç gerçek var muhalif olarak adlandırılan gruplar da Suriye hükümetinin askeri zaferle çıktığını kabullenmiş gibi görünüyorlar. Bu önemli bir aşama.

Tabii ki büyük güçlerin de bir ajandası var. ABD Irak'takine benzer bir modeli Suriye'de uygulamak istiyor. Kürtlerin de bir miktar özerklik statüsünde olabileceği bir şey tasarlamaya gayret ediyor. Rusya, tüm dışarıdan gelen cihatçıların temizlenmesini ve içeride onlarla ilişkide olanların da tasfiyesini öngörüyor. Bunun için hükümetin yanında tavır takınıyor. Haziran ayı içerisinde taraflar, 45 kişilik anayasa heyeti, BM'nin dediği ince ayrıntılı hal hazırlayacak.  Bu süreç ilerlerse TSK'nin oradaki askerleri dahil olmak üzere bütün dışarıdan gelen askerler adım adım Suriye'den çekilecek. Oradaki siyasi süreç başka bir noktadan ilerlemeye başladı. 

Türkiye'nin rolü ne olacak?

Bir buçuk aydır önümüzdeki sürece dair ipuçları var. Eski  Savunma Bakanı Fikri Işık NATO toplantısındaydı. Orada şu denildi, "Türkiye'nin Rusya ile ilişkisi stratejik bir ilişki değil teknik düzeyde bir ilişki." Bu aslında Rusya ile yakınlaşma gibi politikanın duvara çarptığının uluslararası arenada ifade edilmesi çok önemli.

Ekonomik süreçlerde gelinen nokta açısından Suriye'de gelinen nokta açısından her yerde dümenin batıya çevrildiğinin göstergesi. "

Etiketler :