Rus IŞİD'linin tahliyesine son anda engel

Rus IŞİD'linin tahliyesine son anda engel
Terör örgütü IŞİD'e üye olduğu gerekçesiyle INTERPOL tarafından kırmızı bültenle aranan ve geçen yıl Ankara'da yakalanan Rusya vatandaşı Ayshat Rzaeva hakkında, tahliyesine yönelik itirazın kabulünün ardından tutuklama kararı çıkarıldı.

Tahliyesi kararlaştırıldıktan sonra hakkında yeniden tutuklama kararı verilen Rusya vatandaşı IŞİD sanığı Ayshat Rzaeva, 28 Haziran'da Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Rzaeva, duruşma sonunda yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan tahliyesine itiraz

Savcılık itiraz dilekçesinde, sanığın Suriye'de IŞİD terör örgütü kamplarında eğitim aldığını, eşi IŞİD saflarında bulunurken hava saldırısında ölen sanığın Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yaptığını belirtti. Dilekçede, sanık yakalanırken üzerinde çok sayıda örgütsel doküman, evinde ise örgüt üyelerine dağıtıldığı düşünülen yüklü miktarda para ile ziynet eşyalarının ele geçirildiği aktarıldı.

Tutuklanması talep edildi

Sanığın kırmızı bültenle aranırken yakalandığı, Türkiye'de sabit ikametgahının bulunmadığı, yurtdışına kaçma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanan dilekçede, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağından yeniden tutuklanması talep edildi. Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraza ilişkin nihai kararı vermesi için dava dosyasını sonraki mahkemeye gönderdi. Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını yerinde görerek, sanık Rzaeva hakkında tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkardı.

İddianame

Rzaeva hakkında hazırlanan iddianamede sanığın Suriye'de kaldığı dönemde IŞİD'den eğitim aldığı, "Um Ahmed" ve "Um Yahya" kod adıyla örgüt künyesine kaydedildiği, ayrıca Türkiye'de hakkında örgüt üyeliğinden işlem yapılan kişilerle irtibatının tespit edildiği aktarıldı. Sanıkta ele geçirilen para ve ziynet eşyasının örgütsel yapılanma içinde elde edildiği bildirilen iddianamede, "Rzaeva'nın DEAŞ'ın üst düzey mensuplarıyla irtibat halinde bulunduğu, terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükten sonra Türkiye'ye döndüğü ve Suriye'den gönderilen paraları Ankara'da örgüt mensuplarının eş ve çocuklarına dağıttığı, aynı zamanda örgüte katılacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu paraları kullandığı tespit edilmiştir" bilgisine yer verildi.

Sanığın cep telefonunda IŞİD'e ait örgütsel doküman, video ve fotoğrafın bulunduğu aktarılan iddianamede, "Telefonda ayrıca canlı bomba eylemini gerçekleştirecek terör örgütü mensuplarını belirlemek için kura çekildiğini gösteren görüntülerin yanı sıra araç ile yapılan bir saldırı anını gösteren kayıtların olduğu görülmüştür" denildi. Ayshat Rzaeva, "silahlı terör örgütüne üyelik" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Kaynak:AA