Rus Dışişleri'nden İstanbul'da ölen ajan tepkisi: Benzer senaryo daha önce de kullanılmıştı

Rus Dışişleri'nden İstanbul'da ölen ajan tepkisi: Benzer senaryo daha önce de kullanılmıştı
İngiliz medyasının, Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Miğferler kuruluşunun kurucularından James Gustaf Edward Le Mesurier'in İstanbul'daki ölümü konusunda Rusya'yı suçlaması Rusya'nın tepkisini çekti

İngiliz medyasının, Suriye'de faaliyet gösteren Beyaz Miğferler kuruluşunun kurucularından James Gustaf Edward Le Mesurier'in İstanbul'daki ölümü konusunda Rusya'yı suçlaması Moskova'nın tepkisini çekti: Bu mantıkla Le Mesurier cinayeti Nisan 2017’de işlenmeliydi, zira Rusya Dışişleri'nin onun istihbarat ve Beyaz Miğferler ile olan ilişiğiyle ilgili ilk resmi yorumu o tarihte yapılmıştı.    

 Rusya Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Miğferler’in kurucusu ve eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier’in ölümü konusunda Moskova’yı suçlayan İngiliz medyasına tepki gösterdi. Açıklamada, Rusya’nın 2017’den bu yana Le Mesurier’in istihbarat bağlantısına dikkat çektiği hatırlatıldı.

İngiliz gazetesi The Independent, Suriye’deki faaliyetleriyle tartışma yaratan Beyaz Miğferler’in kurucusu hakkındaki haberinde, Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova’nın geçtiğimiz hafta attığı bir tweet’e dayanarak, “James Le Mesurier: Beyaz Miğferler’in İngiliz kurucusu Rusya’nın ajanlık suçlamalarından sonra ölü bulundu” başlığını kullanmıştı.

"Benzer senaryo daha önce de kullanıldı"

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ysa, bu haberi eleştiren açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “İngiliz medyasının mantığına bakılırsa, Le Mesurier cinayeti Nisan 2017’de işlenmeliydi, zira Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın onun istihbarat ve Beyaz Miğferler ile olan ilişiğiyle ilgili ilk resmi yorumu o tarihte yapılmıştı.”

Açıklamada, ‘İngiliz medyasının sıcak haberler dalgasında duygusal suçlamalar savurduğunu, Rusya’nın suçu olmadığı anlaşılınca da hemen konu değiştirdiği’ ifadeleri kullandı. Rusya Dışişleri, benzer senaryonun daha önce Litvinenko, Berezovskiy ve Skripal olaylarında da kullanıldığını hatırlattı.Suriye’de bir yardım kuruluşu olarak faaliyet gösteren ancak kimyasal saldırı mizansenleri yapmak, sahada El Kaide ile işbirliğinde bulunmak ve Şam yönetiminin devrilmesi için uluslararası müdahaleyi desteklemek gibi eleştirile alan Beyaz Miğferler’in kurucusu eski İngiliz istihbarat subayı James Gustaf Edward Le Mesurier, dün İstanbul’daki evinin yanında ölü bulunmuştu. Mesurier’in dördüncü kattan düştüğü düşünülüyor.

Etiketler :