RTÜK'ün verdiği cezaya tepkiler

RTÜK'ün verdiği cezaya tepkiler
RTÜK, Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye ceza yağdırdı. Verilen cezaları RTÜK üyesi CHP’li İlhan Taşçı sosyal medya hesabından duyurdu. RTÜK’ün verdiği cezalara pek çok kişi ve kurum tepki gösterdi.

RTÜK, Halk TV, Tele 1 ve FOX TV'ye ceza yağdırdı. Verilen cezaları RTÜK üyesi CHP’li İlhan Taşçı sosyal medya hesabından duyurdu. CHP'nin diğer RTÜK üyesi Konuralp ise 2022'de televizyon kanallarına kesilen para cezalarının toplamının yaklaşık 15 milyon TL olduğunu söyledi. RTÜK’ün verdiği cezalara pek çok kişi ve kurum tepki gösterdi. İşte tepkiler...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC):

"1.RTÜK, Halk TV’de yayınlanan Medya Mahallesi programında terörün mimikle övüldüğü iddiasıyla programın üç kez durdurulmasına, % 3 de para cezasına karar vermiştir. Aynı programın farklı tarihlerdeki iki ayrı yayınına da ayrıca % 3 para cezası verilmiştir.

2. Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ'ın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezasını ‘halkın iradesine darbe’ olarak nitelemeleri nedeniyle TELE 1'e % 3 idari para cezası verilmiştir. TELE 1’e Açıkça programı nedeniyle de ayrıca % 3 para cezası kararı çıkmıştır.

3. İlker Karagöz ile Çalar Saat programında ise, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomiye dönük sözlerine ilişkin ‘bir tek gün pazara gitse şu cümleyi kurmaya utanır’ sözleri nedeniyle FOX TV'ye % 3 idari para cezasına oy çokluğuyla karar verilmiştir.

RTÜK, aldığı kararlarla anayasa gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsayan basın özgürlüğünün önündeki en önemli engellerden biri haline gelmiştir. Seçim öncesi giderek ağırlaştırılan yayın durdurma ve para cezaları televizyonların kapanmasına, basın emekçilerinin yine işsiz kalmasına neden olabilecek boyuttadır. RTÜK’ü kararlarında tarafsız davranmaya, anayasaya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, yurttaşların haber alma hakkını engellememeye çağırıyoruz.”

Mahir Ali Başarır:

"AKP’yi savunma aracı RTÜK, şapkadan tavşan çıkardı! Halk Tv, Tele 1 ve FOX Tv’ye ceza verebilmek için tarihe geçecek yeni yöntemler buldu! “Terörü mimikle övmek” “Halkın iradesine darbe” “Bir tek gün pazara gitse şu cümleyi kurmaya utanır” İfadeleri yeni suç sebepleri sayıldı!"

Mustafa Yeneroğlu:

"RTÜK’ün Halk Tv, Fox Tv ve Tele 1’e verdiği cezalar basın özgürlüğüne açıkça müdahaledir. RTÜK seçime yaklaştığımız bu dönemde maalesef bağımsız bir üst kurul olma iddiasını tamamen bir kenara bırakmış ve iktidarın baskı ve propaganda aparatlarından biri haline gelmiştir."

Veli Ağbaba:

"AKP'nin maşası RTÜK. Şimdi de mimikle terörü övme cezası uydurmuşlar. Yakında 'gözünün üstünde kaşın var' cezası verirlerse şaşırmayın. Pes artık."

Seyit Torun:

"İradesini saraya teslim eden RTÜK, gazeteciliği cezalandırmaya devam ediyor. Halk TV, TELE1 ve Fox TV’ye verilen Anayasa’ya aykırı, keyfi cezaları kınıyorum.

Basını susturmak için “mimikle terörü övme” cezası uyduranlar kaybedecek, özgür basın kazanacak."

Gamze Akkuş İlgezdi:

"Şaka gibi ama gerçek! RTÜK "niyet okuyucu", "akıldan geçenleri bilici", "jest ve mimiklerden durum tespit edici" gibi alanında uzmanlardan istihdam ettiği kadrosuyla, Halk TV'de yayınlanan Medya Mahallesi'ne yayında terörü mimikleriyle övdü gerekçesiyle ceza verdi! PES ARTIK!"

Nihat Yeşil:

"AKP iktidarına karşı bağımsız habercilik duruşu gösteren Halk TV- TELE 1- FOX TV kanallarına, sarayın talimatıyla iş yapan RTÜK’ün verdiği keyfi cezaları kınıyorum."

Yıldırım Kaya:

"Bu cezanın Türkçe meali: "Gerçeklere gözünüzü kapatın, her şart ve koşulda Erdoğan'ı övün!"

Özgür Karabat:

"MİMİKLE TERÖR ÖVÜLÜYORSA, 'BİTSİN BU HASRET' DEYİP FETÖ LİDERİNE GÜLÜCÜK SAÇANLAR ÖNCE HESAP VERSİN.

1) Kadınların kaç çocuk doğuracağından canlı müzik saatlerine kadar her şeye karışan Erdoğan, medyayı da baştan kurgulamaya çalıştı ama olmadı.

2) Erdoğan yandaş medyaya milyarlarca lira aktarmasına rağmen halk onlara inanmıyor. İşte bu yüzden zor şartlar altında başarılı yayınlar yapan muhalif mecralara ardı ardına cezalar veriyor.

RTÜK ve Basın İlan Kurumu hükümetin sopası haline geldi.

3) Türkiye bunu da gördü.

Yayında 'terör mimikle övüldüğü' iddiasıyla Halk TV’de 3 kez program durdurma ve %3 para cezası verildi.

Cezalarda uyduracak bahane bulamayınca böyle saçmalıyorlar."

Uğur Dündar:

"RTÜK Ayşenur Arslan'a ve Medya Mahallesi'ne,mimikleriyle (!) teröre destek (!) verdiği gerekçesiyle ceza yağdırmış!
Sen neymişsin be Aysenur Arslan!..
Bu nasıl bir saçmalıktır!
Bu nasıl bir aklımızla alay etmektir!
Bu artık sözün bittiği yere geldik demektir!..
Pes,pes,pes!.."

Etiketler :