RTÜK Başkanı yargıya da el attı!

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajları ve video platformu Youtube'a ilişkin yeni düzenleme hazırlandığını açıkladı. YouTube üzerinden yapılan haberlere lisans zorunluluğu gelirken sokak röportajlarında kullanılan ifadeler 'kısıtlanacak'.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, katıldığı canlı yayında sokak röportajları ve YouTube programlarına ilişkin yeni düzenlemeler yapacaklarını açıkladı.

YouTube ve sokak röportajlarıyla ilgili düzenlemelere değinen Ebubekir Şahin, yapılan çalışmaları anlattı.

Şahin, "Sokak röportajlarına düzen getirilecek. Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atamayacaklar, yanlış bilgi veremeyecekler. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar da RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar" ifadelerini kullandı.

Şahin'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

GÜNDÜZ KUŞAĞINA YENİ KURALLAR

"Gündüz kuşağı ile ilgili şikayetler çok fazla. Sadece vatandaştan değil, muhalefetten, iktidardan, STK'lardan şikayetler var. Ama bir dizi önlem alacağız. Kanunlar haricinde uyulması gereken ilkeler de olacak."

SOKAK RÖPORTAJLARI

"Biz yayınların tamamının denetim yetkisine sahibiz. Devlet sanki acziyet içerisindeymiş gibi algı yaratılıyor. BTK veya Youtube üzerinden bu röportajları hep uyardık. Gördük ki, çeki düzen vermek şöyle dursun, global anlamda yayın yapan haber programlarından sonra verilmeye başlandı. Sokak röportajlarına düzen getirilecek. Benim açıklamamdan sonra sanki harekete geçilmiş gibi.

"KİM SÖYLERSE GÖZALTINA ALINIR"

Hayır o söylenenleri kim söylerse söylesin gözaltına alınır ve bir soruşturma geçirir. Çalışmalarımızı yaptık. Normal bir röportajdaki kurallar neyse aynısını burada da uygulayacağız. Dikkat etmeleri gerekecek. İftira atmayacaklar, yanlış bilgi, doğruluğu tartışılır bilgi veremeyecekler."

YOUTUBE DA KISKACA ALINDI

"YouTube ile ilgili çalışma da yürütüyoruz. Ama kapatmak için değil, düzene sokmak için uğraşıyoruz. YouTube'da hiçbir içeriğe bugüne kadar müdahale etmedik. Kişisel yayınlar hariç tüm yayınlar RTÜK denetimindedir. Yeni dijital mecralar da Türk kanunlarına uymak zorunda. Lisans almak zorundalar. YouTube üzerinden haber yapanlar, program yapanlar RTÜK'ten lisans almak zorunda kalacaklar. Cüzi bir rakamla bu verilecek.

Lisans süresi 10 yıllık. Her yıl düzenli ödeme yapılıyor. Youtube ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Teklifimizi değerlendirecekler, haber bekliyoruz. Bu yasa çıkmadan da lisans alınabilir."

Kaynak:halktv.com.tr