Reza Zarrab tanık olabilir! Halkbank soruşturmasında dikkat çeken detay...

Reza Zarrab tanık olabilir! Halkbank soruşturmasında dikkat çeken detay...
Halkbank'a İran'a yönelik ambargoyu delme ve para aklama suçlamasıyla soruşturma açılmıştı. Soruşturma kapsamında yargılama süreci devam eden Reza Zarrab'ın aynı mahkemede görülecek Halkbank davasında tanık olarak dinlenebileceği kaydedildi.

Reza Zarrab davasını yakından takip eden New York Barosu avukatı Cahit Akbulut, dün New York Güney Bölgesi tarafından yayınlanan Halkbank iddianamesiyle ilgili görüşlerini Voice of America (Amerika'nın Sesi) Türkçe’ye aktardı.

Avukat Akbulut, daha önceki yargı sürecinde eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın jürili duruşmalarında tanık olarak dinlenilen Zarrab'ın, savcılık tarafından Halkbank davasında tanık olarak hakim karşısına çıkartılabileceğini kaydetti.

Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'nun haberine göre; Akbulut, Halkbank’ın 45 sayfalık iddianamesinin Reza Zarrab ve Hakan Atilla’nın aleyhine hazırlanan iddianamelerinin bir özeti olduğunu, neredeyse tüm suçlama ve yorumların bu iki davada yer alan iddianamelerden alınıp düzenlendiğini ifade etti.

"HALKBANK DAVASI VE ZARRAB DAVASININ DOSYA NUMARALARI AYNI" 

Avukat Akbulut, Halkbank iddianamesinin 2015 yılında eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara tarafında açılan Zarrab davasıyla aynı dosya numarasını taşıdığını belirterek, “Halkbank iddianamesinin muhtemelen Sarraf davasına eklenen gizli dosyalardan biri olma olasılığı çok yüksek” diye konuştu.

Avukat Akbulut Halkbank iddianamesinin tamamının geçmişteki iddianamelerden alıntılandığını belirterek, “Reza Zarrab ve Hakan Atilla aleyhine hazırlanan iddianameler Halkbank iddianamesine dayanak olmuş. Halkbank davası aynı mahkemede aynı hakim tarafından görülecek. Dosya numarası da Zarrab davasının aynısı. Bu ifadeleri hakim Berman daha önce duymuştu” dedi.

Avukat Akbulut, Halkbank iddianamesinin çok hazırlanılıp dün yenilenerek, ‘ek iddianame’ olarak açıldığını belirterek, “İddianameye baktığınız zaman ilginç bir şey görüyorsunuz.

Ek iddianame olarak hazırlanmış, bu da bize daha önce bu konuda hazırlanmış başka bir iddianamenin olduğunu gösteriyor. Bu yeni iddianame büyük bir olasılıkla eskisiyle değiştirilmiş ya da iddianameye girmiş bazı bölümler veya kişiler çıkartılmış. Bu iddianame daha önce hazırlanmış ve açılması için gününü beklemiş. Muhtemelen daha önce hazırlanan iddianamenin hükmü kalmamış veya güncelliğini yitirmiş. Yeni hazırladıkları son bazı eklemelerle ‘ ek iddianame’ olarak sunmuşlar” dedi.

"HALBANK'A CEZA OFAC'TAN VERİLECEK BEKLENTİSİ VARDI" 

Halkbank davasının New York Güney Bölgesi Mahkemesi'nde görülecek olmasının değişik bir karar olduğunu belirten Akbulut, “Amerikan Federal ve eyalet mahkemeleri şirketlere karşı bu tür ceza davaları açabilir.

Banka ya da şirket çalışanlarının sebep olduğu usulsüzlükler, yolsuzluklar, rüşvet gibi unsurlar Amerikan bankacılık sistemini ya da ABD’nin aldığı bazı yaptırım kararlarını etkiliyorsa, şahıslar yerine bu kişilerin çalıştıkları kurumu sorumlu tutup dava açabilirler. İşin diğer bir yanı Halkbank ile ilgili cezanın ABD Maliye Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolu Ofisi (OFAC) tarafından verileceği yönünde bir beklenti vardı.

Halkbank’a yönelik ceza davası New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açıldı. Bunun şimdiden öngörmediğimiz farklı sebepleri olabilir. Belki Halkbank ceza davasının kamuya açık bir şekilde yapılmasını, medyada tartışılmasını, bundan sonra davaya etki edebilecek veya yer alacak bazı kişilerin kamu tarafından duyulması yolunu tercih ettiler" dedi.

"HALKBANK DAVASI KARŞILIKLI ANLAŞMAYLA SONLANABİLİR" 

Akbulut, Halkbank’ın New York’ta devam edecek yargı sürecinde eğer suçlu bulunması halinde hakim tarafından verilecek para ceza konusunda çok farklı rakamların ortaya çıkabileceğini belirtti. Akbulut, Halkbank’ın dava sürecinde savcılık tarafından gelebilecek bazı teklifleri kabul etmek gibi para cezasının yanında çeşitli yollardan uzlaşmaya da gidebileceğini belirterek, “Benim tahminim büyük bir ihtimalle Halkbank davası karşılıklı anlaşmayla sonuçlanır” dedi.

"REZA ZARRAB YENİDEN STAR TANIK OLABİLİR" 

Davanın açılma zamanının dikkat çekici olduğunu belirten Akbulut, “Şu anda savcılığın elindeki en iyi şahit Rıza Zarrab. Halkbank davası sürerse bu konuda biz halen yargı sürecini tutuklu olarak sürdüren Zarrab'ı biz yeniden mahkemede ‘star tanık’ olarak görebiliriz. Bu konuda en fazla bilgiye sahip Zarrab. Bu davada da ifadesine başvurulabilir. Daha önce Halkbank aleyhine tanıklı etmişti. Dosya kayıt numarası bile Sarraf davasıyla aynı olan Halkbank davasının dün yayınlanan iddianamesi muhtemelen buradaki 40’a yakın gizli dosyadan biri olabilir” diye konuştu.