Resmi Gazete'de yayımlandı: Cumhuriyet Bayramı törenleri hakkında değişiklik

Resmi Gazete'de yayımlandı: Cumhuriyet Bayramı törenleri hakkında değişiklik
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, Cumhuriyet ve Zafer bayramları resepsiyonları, kabul töreni olarak değiştirildi.

Resmi Gazete'de bugün (24 Ekim 2019) yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle ile Cumhuriyet ve Zafer bayramları törenlerinin 'resepsiyon' ibaresi 'kabul töreni' olarak değiştirildi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre, “Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir” ifadesi, “Cumhuriyet Bayramı kabul töreni Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir” şeklinde değiştirildi.

Öte yandan, yönetmeliğin 4’üncü maddesinin ikinci fıkrasının “Başkent dışında Cumhuriyet Bayramı törenleri” başlıklı (b) bendinin (7) numaralı alt bendinde yer alan “Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir” ifadesi yerine, “Cumhuriyet Bayramı kabul töreni vali tarafından düzenlenir.” ifadesi getirildi.

Yönetmeliğin 7. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinin (5) numaralı alt bendi “Zafer Bayramı kabul töreni Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir.”, (b) bendinin (6) numaralı alt bendi de “Zafer Bayramı kabul töreni vali tarafından düzenlenir.” şeklinde değiştirildi.

GEÇEN SENE YAŞANANLAR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na 5 gün kala yayımlanan bu kararname, geçen sene yaşanan tören krizini akıllara getirdi. Geçtiğimiz sene Cumhuriyet Bayramı, üçüncü havalimanının açılışı ile birleştirilerek burada bir törenle kutlanmıştı.

Cumhuriyet'in 95'inci yaşının kutlama töreninde, devlet resepsiyonunun başkent Ankara'dan İstanbul'da yapılacak havalimanı açılışına taşınmasına tepkiler gösterilmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'in Ankara'da kurulduğunu belirterek resepsiyon için İstanbul'a gitmeyeceğini ve Ankara'da kalacağını belirtmiş; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yine aynı sebeple hükûmete yüklenmişti.

ZAFER BAYRAMI TARTIŞMASI

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz temmuz ayında belediye meclisi toplantısında 11-14 Ağustos tarihlerinin Kurban Bayramı olduğunu belirterek toplu taşımanın ücretsiz olmasını talep etmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu ise, Aktaş'ın bu önerisini kabul edip bu öneriye 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın da dahil edilmesini talep etmişti.

Bunun üzerine Alinur Aktaş'ın, "30 Ağustos halkı ilgilendiren bir bayram değil" sözleri geniş yankı uyandırmış, tartışmalara neden olmuştu.

Aktaş, belediye meclisinde yaşanan tartışma ve gösterilen tepkiler üzerine geri adım atmış ve 30 Ağustos'ta da toplu taşımanın ücretsiz olmasına oy birliği ile karar verilmişti.

İlgili Haberler
Etiketler :