Prof. Dr. Şenol'u tehdit eden Yücel için TTB harekete geçti

Prof. Dr. Şenol'u tehdit eden Yücel için TTB harekete geçti
TTB, Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol'un kapısına dana dili bırakan ve tehdit eden Mustafa Yücel hakkında suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu metninde Mustafa Yücel'in karışımları ilaç diye sattığı, doktor olmadığı halde bu unvanı kullandığı kaydedildi.

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, aşı karşıtları tarafından sık sık tehdit edilse bu tehdit 1 Ağustos'ta fiziki bir saldırıya dönüştü. Şenol'un kapısının önüne dana dini bırakıldı ve yakalanan şüphelinin de kendisini sosyal medyada doktor olarak tanıttığı tespit edildi.

Mustafa Yücel ismini kullanan ve Büyük Uyanış Derneği'ne üye olan kişi gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı ve sosyal medya hesabından gazetecileri de listesine alarak tehditlerine devam etti.

Diken'in haberine göre; geçtiğimiz aylarda Twitter hesabında ‘Op. Dr.’ ifadeleri bulunan şahsın ‘doktorluk’ iddiası tartışma konusu olmuş, Hürriyet’e verdiği demeçte ‘Rusya’da eğitim aldığını’ öne sürmüştü.

TTB'den suç duyurusu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de bu durumun ardından harekete geçerek 5 Ağustos 2022'de Eskişehir Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu metninde, Yücel’in diploması olmadığı halde tabip unvanı kullanması, ruhsatsız olarak müstahzar imal etmesi, bu yolla kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokması nedeniyle hakkında kamu davası açılması ve cezalandırılması istendi.

'Kendi karışımlarını ilaç olarak satıyor'

TTB’nin Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ilettiği yazıda, Mustafa Yücel’in sosyal medya paylaşımlarında yer alan ve kendisinin ürettiğini iddia ettiği karışımları ‘ilaç’ olarak önerdiği ve buradan gelir elde ettiği belirtilirken TTB’nin kayıtlarında jinekoloji uzmanı Dr. Mustafa Yücel’in üyeliğine rastlanmadığının altı çizildi.

1219 sayılı Kanun’un 25’inci maddesinin hatırlatıldığı yazıda, eylemin Türk Ceza Kanunu’nun ‘kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi’ suçunu düzenleyen 262’nci maddesine aykırılık oluşturduğu vurgulandı.

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na iletilen yazıdaysa TTB, Yücel’in kanser tedavisinde kullanılması gerektiğini iddia ettiği karışımları sosyal medya mecralarından ‘ilaç’ olarak hastalara önermesinin, 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’nun 18’inci maddesini; 1262 sayılı Kanun’un 18 ve 19’uncu maddelerini ihlal ettiğini belirtti.

TTB, Türk Eczacıları Birliği’ne gönderdiği yazıda ise Yücel’in 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’un 24’üncü maddesini ihlal ettiğini kaydetti.

TTB ilgili yazılarda, mevzuata aykırılıklar hakkında kurumların gerekli işlemleri başlatmasının önemli olduğunu vurguladı.