PKK'nın bildirisine aşiretlerden ilk açıklama geldi: İsteklerini tek tek sıraladı
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı Meclis'te konuşma çağrısı ile başlayan İmralı süreci, Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası'nı hedef alan soykırım iddiası ile tartışma yaratan fesih bildirisi ile devam etti.
Terör örgütü PKK'nın fesih kararının ardından Van'daki aşiretlerden de sürece ilişkin açıklama geldi.
PKK'NIN BİLDİRİSİNE AŞİRETLERDEN İLK AÇIKLAMA GELDİ
Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan ve Şidan aşiret lideri Faysal Öner terör örgütü PKK’nın fesih kararı ve silah bırakmasıyla birlikte kentin ekonomi ve siyasi alanında yaşanacak gelişmeleri değerlendirdi.

Rasim Aslan, "Bizim istediğimiz artık yollarımızın rahat açılması, fabrikalarımızın rahat yapılması. Doğu, Güney Doğu'ya sadece cezaevleri değil fabrikaların gelmesidir" dedi.
Faysal Öner ise, "Benim Kürt ve Türk milliyetçilerinden ricam bu süreci baltalamamalarıdır. Hiç kimsenin etkilenmemesini istiyorum. Bu süreç inşallah hayırlı olur. Türklerin Kürtlerden başka dostu yok. Kürtlerin de Türklerden başka dostu yok" ifadelerine yer verdi.
İSTEKLERİNİ TEK TEK SIRALADI
Kadim Aşiretler Federasyonu Genel Başkanı Rasim Aslan, şu görüşlere yer verdi:
"Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Çok güzel bir süreç oldu. Birlik beraberliğin geleceğinin kardeşliğin pekişeceğine inanıyoruz. Hepimiz aynı gemide yaşıyoruz, aynı gemide yüzüyoruz. Zarar görürsek hepimiz görürüz. Faydalı olursa hepimiz faydalı oluruz. İnşallah baltalayanlar çıkmaz, süreci tekrar bitirmezler. Bu sürecin devam etmesi bizim için çok önemlidir.
Doğu Güney Doğu bölgesi özellikle bu süreçten geçmişten çok zarar gördük. En fazla gören de Kürt halkı oldu. Çok şehitlerimiz oldu. Türk'ün de oldu, Kürt'ün de oldu. Şehit annelerimizin acılarını paylaşıyoruz. Ama bir yerde bir çizgi çizmek lazım; kardeşliğin, birliğin, beraberliğin olması lazım. Olması gereken de budur. Artık biz farklı bir gözle bakıyoruz.

Doğu, Güneydoğu'nun kalkınması, buraya artık ekonominin gelmesi, yatırımın yapılması, hem giden büyük iş adamlarımızın illerine dönüp yatırım yapmaları hem devletin de farklı yatırım yapılarını bekliyoruz.
Bizim çok fazla kültürlü, okumuş, tahsili gençlerimiz var. Bu gençlerimizin artık bir yerde iş sahibi olmaları gerekiyor. Annelerinin, babalarının harçlığına bakmamaları lazım. Onların da bir gururu vardır. Evlenecek gençlerimiz evlenemiyor. Çünkü ağır şartlar var burada. Bir de kültürün gereği bir düğün salonunda 600-700 bin ile içinden çıkamıyorsun. Bunda da herkesin imkanı yoktur.
Bizim istediğimiz artık yollarımızın rahat açılması, fabrikalarımızın rahat yapılması. Doğu, Güneydoğu'ya sadece cezaevleri değil fabrikaların gelmesidir. Sanatçılarımızın batıda nasıl hareket ediyorsa, Van'a geldiği zaman nasıl hareket ediyorsa Kürt sanatçılarının da artık Batıda çok rahat etmeleri gerekir. Hiçbir engelin olmaması lazım. Kardeşçe yaşamak mecburiyetindeyiz. Keşke bu daha önce olsaydı.
Bir Avrupa'nın, bir Batılı'nın bizim üzerimize konuşacağını biz sulh ve adaleti bilen aşiretleriz. Kendi hakkımızı kendi içimizde arayabilirdik. Türk'ün Kürt'ten, Kürt'ün Türk'ten bir ayrımcılığı yoktu. Ondan dolayı biz bütün siyasi partilere, derneklere, STK'lara, vakıflara, yani bu barışta emeği geçen, özellikle Sırrı Süreyya Önder'e Allah rahmet etsin. Hepsine teşekkür ediyoruz. Sağ olsunlar, var olsunlar. İnşallah güzel günlere doğru gideceğiz."
"TÜRK'ÜN KÜRTTEN, KÜRDÜN TÜRKTEN BAŞKA DOSTU YOKTUR"
Şidan Aşiret Lideri Faysal Öner, şu ifadeleri kullandı:
"Gürpınar bölgesinde 20 köyümüz vardı. Her bir köyümüzde 50- 60 hane vardı. 50 bin koyun civarında koyunumuz vardı. Şu anda köyler bu çatışmalardan dolayı yıkıldı, yakıldı. Her bir köyde şu anda 3-5 hane vardır. Biz bu sürecin, bu silahların durması, bu çatışmaların, bu kardeş kardeşin birbirini vurmasından tabii ki biz de zarar gördük. Biz bundan çok memnunuz. İnşallah barış sağlanır.
Benim Kürt ve Türk milliyetçilerinden ricam bu süreci baltalamamalarıdır. Hiç kimsenin etkilenmemesini istiyorum. Bu süreç inşallah hayırlı olur. Türklerin Kürtlerden başka dostu yok. Kürtlerin de Türklerden başka dostu yok.
Biz bu Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşıyız ve öyle de hiçbir Kürt ayrımcılığı kabul etmez. Herkes rahat, huzurlu bir hayat istiyor. Bizim inşallah artık Bu Kürt sorunu diye bir şey kalmayacak. Allah razı olsun bu süreci başlatan ve barışçı konuşan insanlardan."