Pertek’te feribotlara sokak köpeği düzenlemesi: Her gün 1 sefer onlara ayrılacak

Pertek’te feribotlara sokak köpeği düzenlemesi: Her gün 1 sefer onlara ayrılacak
Pertek ilçesinde Tunceli ile Elazığ arasında ulaşım sağlayan Belediye’ye ait feribotun bir sefer parası, sokak köpeklerinin bakımı, beslenmesi ve kısırlaştırılması için kullanılacak.

Tunceli’nin Pertek ilçesinin CHP’li belediyesi sokak hayvanları için örnek olabilecek bir uygulamaya imza attı. Belediye Meclisi'nde alınan karara göre, Tunceli ile Elazığ arasında ulaşım sağlayan Belediye’ye ait feribot, günün en yoğun saatinde yapacağı bir seferin parasını sokak hayvanlarının bakımı, beslenmesi ve kısırlaştırılması için kullanacak.

'Bir kereye mahsus değil'

whatsapp-image-2022-12-11-at-11-06-13.jpeg
Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan

Bu uygulamayla beraber kış aylarında aylık ortalama 30 bin, yaz aylarında ise 45 bin Türk Lirası gelir elde edilecek ve Tunceli bölgesindeki sokak köpekleri ve kedileri daha rahat bir nefes alma imkanına kavuşacak. CHP’li Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan, Belediye Meclisi'nin sokak hayvanları için aldığı karar ile ilgili, "buradaki amacın bir sefere mahsus olmadığını, yıllarca sürecek bir uygulama ile Tunceli genelindeki sokak hayvanlarının daha rahat bir yaşam sürdürebilmesi ve kısırlaştırma çalışmalarının aksatılmaması" olduğunu söyledi. Başkan Alan açıklamasında, Belediye Meclisi'nde bulunan CHP, HDP ve AKP’li üyelerin tamamının bu karara "evet" dediğini, Elazığ ile Tunceli arasında Keban Baraj gölü üzerinde ulaşımı sağlayan feribotun günün en yoğun saati olan 14:00 seferini sokak canlıları için yapacağını sözlerine ekledi.

Hayvanlara yönelik vahşeti hatırlattı

whatsapp-image-2022-12-11-at-11-06-11.jpeg

Belediye Başkanı Alan, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sokak hayvanlarına uygulanan vahşetin görüntülerinin haberlere konu olduğunu, bu durum karşısında kendi tavırlarını belirlemek için böyle bir adım attıklarını belirterek şöyle konuştu; “Biliyorsunuz her gün Türkiye’nin bir yerinde sokak hayvanlarına yönelik işkence ve vahşet görüntüleri haberlere konu oluyor. Aralık ayı başında yaptığımız Belediye Meclisi toplantısında arkadaşlarımız ile 'Biz bu konuda ne yapabiliriz' diye tartıştık ve 1974 yılından beri Keban Baraj Gölü üzerinde Tunceli ile Elazığ arasında ulaşımı sağlayan belediyemize ait feribotun her gün saat 14.00’te yapacağı seferin parasını sokak hayvanlarının bakımı, beslenmesi ve tedavisi için ayılması konusunda oy birliği ile karar aldık."

'Sokak canlıları nefes alacak'

Alınan bu karar ile sokak hayvanlarının nefes alacağını kaydeden Alan, burada elde edilecek gelirin şu an itibari ile aylık 30 bin TL olduğunu ifade ederek bunun yaz aylarında daha da artmasını beklediklerini kaydetti.

"Bizim buralar için bu büyük bir para ve sokak canlıları nefes alacak bu karar ile" ifadelerini kullanan Alan, "İlçemizde şuan 200 civarında sokak köpeği var sözünü ettiğimiz meblağ fazla geleceği için dolayısıyla il genelindeki bütün sokak hayvanları için harcamayı düşünüyoruz. Günlük olarak kısırlaştırma çalışmalarına ise hemen başladık. İl merkezi ile diğer ilçelerimizde sokak canlıları için gelecek bütün talepleri karşılamak için çabalayacağız” dedi.

Battaniye ve kulübe siparişleri verildi

Pertek Belediye Başkanı, il genelindeki sokak köpeklerinin kış aylarında daha rahat barınmaları için 1000 battaniye ile 100 kulübe siparişi verdiklerini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü; "Şu an itibari ile 100 adet köpek kulübesi yaptırdık. Yine il merkezi ve diğer ilçelerde kış aylarında sokak köpeklerinin barındıkları yerlerde üşümemeleri için toplamda 1000 adet battaniye siparişi verdik. Bu sayıyı daha da artırabiliriz. Ayrıca kedi ve köpekler için mama ve yem desteği için ise her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Bu konudaki talepleri aldıktan sonra yem ve mamaları alıp ilçelerimize ve il merkezimize dağıtacağız.”

'Türkiye'de örnek olmasını istiyoruz'

Ruhan Alan açıklamasının son bölümünde belediye meclisinde alınan bu kararı, Türkiye’de örnek olması ve diğer belediyelerin de bu konuda yeni adımlar atması için aldıklarını belirtti. Alan, “Biz bu kararla, sokak canlılarının artık işkence görmemesi, yeni vahşet görüntülerinin ortaya çıkmaması ve sağlıklı ortamlarda yaşamasını hedefliyoruz. Ve diğer belediyelerin de bu konuda adımlar atması için bu örnek kararı aldık. Belediyeler isterse sokak canlıları için kaynak yaratabilir ve sokak canlılarının belediyeler için yük olmasının önüne geçerek bu konuda süreklilik arz edecek kararlar alabilir. Biz bu karar ile uzun yıllar sokak canlılarımızın rahat nefes almasını ve sağlıklı yaşamalarını sağlayacağız" dedi.

Yolcular da karardan mutlu

whatsapp-image-2022-12-11-at-11-06-10.jpeg

Pertek Belediye meclisinin sokak canlıları için aldığı bu karar feribot ile yolculuk yapan araç sahipleri ve yolcuları da son derece memnun etti. Tunceli’den Elazığ’a aracıyla feribota binerek yolculuk yapan Murat Ayyıldız konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi; “Bu çok güzel bir çalışma. Belediye meclis üyelerini takdir ediyorum. Kış geliyor, sadece beslenmesiyle değil sağlık ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması da gerçekten çok iyi olmuş. Çünkü biz ilde sokak hayvanlarına sahip çıkıyoruz, seviyoruz. Bu karar da bizleri çok mutlu etti.”

Feribotta yolculuk yapanlardan Selami Yılmaz adlı vatandaş ise, alınan kararın örnek olması gerektiğini söyleyerek, "Çok güzel bir karar gerçekten. Sokak hayvanlarına sahip çıkmamız gerekiyor. Burası çok soğuk ve kış geldi. O hayvanlar kışın üşüyecek ve aç kalacak. Bu kararla onlar da rahat edecek. Umarım ülkedeki tüm belediyelere örnek olur" ifadelerini kullandı.

Etiketler :