PEN'den Demirtaş çağrısı: Zulmün simgesi oldu

PEN'den Demirtaş çağrısı: Zulmün simgesi oldu
Dünya'nın ilk sivil toplum kuruluşlarından olan İngiltere merkezli PEN, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 10 Nisan'daki doğum gününden önce dayanışma mesajları göndermek için çağrıda bulundu.

PEN, yayınladığı açıklamada, Demirtaş'ın eleştirel seslerin karşı karşıya kaldığı taciz, tehdit ve zulmün simgesi olduğunu belirtti. 

İngiltere PEN açıklamasında, Demirtaş'ın "Seher" kitabının Önsöz'ünden de alıntı yaptı. "Herhangi bir kültürün bel kemiğini oluşturan sanat, yalnızca eleştirel düşüncenin öncüsü olmakla kalmaz, aynı zamanda siyasi değişim yaratan düşünceler ve duygular için bir katalizör görevi de görür" kısmını kullanan  PEN, Demirtaş aleyhinde kullanılan delillerin büyük ölçüde siyasi konuşmalarından ve basın açıklamalarından oluştuğuna dikkat çekti. Selahattin Demirtaş'ın 142 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu belirtilen açıklamada, ''Bunlar suç faaliyetine dair herhangi bir ikna edici delilden yoksun'' denildi.

PEN'in açıklamasında ayrıca Türkiye'de AİHM kararının uygulanmıyor olmasına da değinildi. Açıklamada, ''Demirtaş'ın tutukluluğunun 'çoğulculuğu bastırmak ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlandırmak gibi bir amaç olduğunu tespit eden 2018 ve 2020 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını bugüne kadar uygulamadı. AİHM Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına karar vermişti'' denildi.

Etiketler :