Peker ve Soylu'nun Gaziosmanpaşa'da çakışan geçmişi: İşte o mahalle

Peker ve Soylu'nun Gaziosmanpaşa'da çakışan geçmişi: İşte o mahalle
Süleyman Soylu nasıl bir mahallede büyüdü? Mahallede top oynadığı arkadaşları ve büyükleri onun hakkında ne düşünüyor? O mahalle şimdilerde ne durumda? halktv.com.tr, bu soruların cevaplarını bulmak için Gaziosmanpaşa’nın ara sokaklarındaydı.

HAZAR DOST

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in devlet içindeki sırları paylaşması ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ana hedef olarak belirlemesinin ardından Türkiye’nin ana gündemi, Peker’in yayınlayacağı videoları ve Soylu’nun vereceği yanıtları bekleyen bir hal aldı. 

Sedat Peker'in ve Süleyman Soylu'nun hayatlarının bir şekilde Gaziosmanpaşa'da kesiştiği aşikar. Soylu, 1990'larda ilçesinde, Doğru Yol Partisi'nde siyaset yaparken, Sedat Peker, belki de suç örgütü kurmaktan yargılanıyordu. Sedat Peker, dün yayınladığı Reşat Fazlıoğlu ile olan telefon görüşmesinde de Süleyman Soylu'nun siyaset hayatında aracılarla da olsa bir etkisi olduğunu söylüyor.

Peker ve Soylu'nun hayatları doğrudan bağlantılı olmasa bile başta Reşat Fazlıoğlu olmak üzere başka insanlar üzerinden yolları Gaziosmanpaşa'da kesişti. Halktv.com.tr olarak, ikilinin hayatlarının geçtiği mahallelerde, yaşananların öncesine dair bilgi almak için ilk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun mahallesine, Sarıgöl'e gittik. 

‘Semt kültürü’nün yoğun olduğu bir yerde büyüdüğünü her alanda belirten Süleyman Soylu, yaşanan olaylar sonrası katıldığı televizyon programlarında, çoğunlukla çocukluğundan örnekler verdi. 

‘Ne yapacaksın burada?’

Daha önce hiç bilmediğimiz bir ilçenin, en ücra köşelerine vardığımızda taksici arkasına dönüp, ‘‘Ne yapacaksın burada?’’ diye sordu. İşim olduğunu söylediğimde ise şüpheci bakışlarla, ‘‘Burası uyuşturucu yuvasıdır, her akşam kafası güzel adamlar gezer ortalıklarda. Dikkat et’’ diye uyarıyor beni. 

Bir tarafında kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yapılmış yüksek katlı konutlar bir tarafında ise yoksul evlerin olduğu Sarıgöl Mahallesi’ndeyiz. 

Mahallenin kahvesinin olduğu yere gittiğimizde, semt kültürünün olduğu bir kahve olduğunu anlıyoruz. Koyu sohbette olan kişilerin sohbetlerini bölüp ‘‘Süleyman Soylu’’yu sorduğumuzda, oturuşlar değişiyor. Destekleyen de desteklenmeyen de var. 

‘Adam olsaydı burada uyuşturucuyu bitirirdi’

Süleyman Soylu’nun sürekli uyuşturucuyla mücadeleye değindiğini söyleyen bir mahalle büyüğü mahalledeki uyuşturucudan şikayetçi. ‘‘Ne kadar yaygın?’’ diye sorduğumda, akşamları her köşe başında görebileceğim söyleniyor. Ardından ise mahallede 14-15 yaşındaki çocukların bile kullandığını belirterek, ‘‘Adam olsaydı büyüdüğü mahalledeki uyuşturucuyu bitirirdi’’ diyor. 

‘Süleyman kaç deden geliyor!’

Süleyman Soylu’yla çocukluk arkadaşı olduğunu söyleyen başka bir kişi ise Soylu’nun top oynamayı çok sevdiğini söylüyor. Mahalledeki arkadaşlarıyla sık sık top oynayan Süleyman Soylu’nun diğer arkadaşlarından en büyük farkı sakinliğiymiş. Tüm yaşıtları kavgaya karışırken, Süleyman Soylu hiçbir zaman kavgacı bir çocuk olmamış. O dönem siyasetin içinde olan babası Hasan Soylu’yla gezermiş sürekli. 

Hala Süleyman Soylu’yla görüştüğünü söyleyen biri, ''Buralarda top oynardık, mahalledeki caminin imamı namaz sonrası çıkıp, ‘Süleyman kaç deden geliyor!’ diye bağırırdı. Süleyman Soylu, topu alır koşarak kaçardı’’ diyor. 

‘Şaşırdık ama o en temiz siyasetçi’

Mahallenin bütününde Süleyman Soylu ve Sedat Peker çatışması biliniyor. Çoğu mahalleli Süleyman Soylu’yu siyasete ilk girdiği dönemden ve yerel siyasetten tanıdığını söylüyor. Sedat Peker’in videoları hakkında ise ‘‘Böyle iddiaların olması bizi şaşırttı’’ diyorlar. Kavganın taraflarının iddialarına dair ‘‘Buradayken böyle biri değildi. Bunu bildiğim için gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Söylenenlere şaşırdım ama şu an tüm partiler içindeki en temiz siyasetçi Süleyman Soylu’dur’’ diyor.

Nazlı Sokak’ta bir duvar yazısı: Laz

Süleyman Soylu’nun Habertürk yayınında ‘büyüdüğüm mahalle’’ diye bahsettiği Nazlı Sokak’ta ise yoksulluk hakim. Mahalle bakkalı, Süleyman Soylu’nun büyüdüğü evde hala Soylu ailesinden birilerinin oturduğunu söylüyor. Mütevazı bir mahalle evi olan bu bina mahallenin tam ortasında bulunuyor. Mahallenin eskilerinden olan başka bir esnafı beklerken ise Süleyman Soylu’nun büyüdüğü evin hemen bir bina yanındaki duvar yazısı dikkatimizi çekiyor: Laz.

adsiz-tasarim-12.jpgSüleyman Soylu Sarıgöl Mahallesi Nazlı Sokak'taki bu evin evin ikinci katında büyüdü.

Karadenizlilerin yoğun yaşadığı Sarıgöl Mahallesi’nde Gaziosmanpaşa’nın meydanına 3-5 dakika yürüme mesafesinde. Meydandaki GoPark adlı, park, otopark, kahveci ve düğün salonu gibi bir işletme Peker-Soylu kavgasında kritik bir rolü olduğu bilinen Reşat Fazlıoğlu’na ait. 

Bomba aranan bodrum

Süleyman Soylu'nun, canlı yayında, ''Okuldan geldikten sonra evimizin bodrumunda bomba var mı diye kontrol ediyorduk'' dediği bodrumu, apartman sakini bize gösterdi. Soylu'nun ailesiyle Gaziosmanpaşa'nın her yerinde karşılaşılabileceğini söyleyen mahalle sakinleri, ''Annesiyle pazarda karşılaşıyorduk. Korumasız, yanında kimse olmadan geziyordu'' diye konuştu. Apartmanın aile apartmanı olduğu ve dedeleri tarafından yapıldığı biliniyor. 

Aracı: Reşat Fazlıoğlu

Sedat Peker'in videolarında adını geçirdiği ve Süleyman Soylu'yla iletişimini sağladığını söylediği Reşat Fazlıoğlu, Gaziosmanpaşa'nın yerlilerinden. Bir süredir Gaziosmanpaşa başta olmak üzerine açık kaynaklardan Fazlıoğlu ailesi üzerine bir araştırma içerisinde olan halktv.com.tr olarak, Süleyman Soylu'nun Reşat Fazlıoğlu'nun oğlunun nikah şahidi olduğunu ortaya çıkarmıştık. 

Dahası var. Yerel kaynaklara göre Fazlıoğlu, Gaziosmanpaşa Meydan'da bulunan bir araziyi, belediyeden 50 yıllığına kiralayarak, bir kompleks inşaa etmiş. GoPark adlı bu işletmenin içinde, otopark, çay bahçesi, işletmeler, düğün salonu bulunuyor. 

Reşat Fazlıoğlu'nun adı Sedat Peker videolarında ilk geçtiği anda, kendisine ulaştık. İddialar hakkında konuşmak istemediğini belirtti. 

Fazlıoğlu ailesinin bölgede yıllardır inşaat işiyle uğraştığı biliniyor. 500 yıldan fazla tarihi olan 'Fazlıoğlu' ailesinin çok fazla üyesi bulunuyor. 

Reşat Fazlıoğlu'nun bölgede inşaat işleriyle uğraştığı ve GoPark'ın sahibi olduğu bilinsede, GoPark'ın ortak grup şirketleri arasında olan şirketlerde yönetim kurulu üyesi değil. Çağdaş İnşaat'ın eski yönetim kurulu üyesi olan Reşat Fazlıoğlu şirketin yetkilileri arasında gözüküyor. 

Reşat Fazlıoğlu'nun yönetiminde olduğu, Fazlıoğlu grubunun madencilikten inşaata pek çok alanda faaliyet yürüttüğü biliniyor. 

Haktaş Madencilik adlı firmada da yine Çağdaş İnşaat da olduğu gibi Mehmet Fazlıoğlu yetkili kişi olarak gözüküyor. 

Ötesinde Fazlıoğlu ailesinin 2013'te iflas erteleme davası bulunurken, bugünlerde Kanal İstanbul için gerekli olan taşın alınacağı madencilik şirketleri arasında gösteriliyor. 

Sedat Peker, son günlerde, Fazlıoğlu'na, ''Reşat Baba, senin paran var. Sakın baskılara gelme'' diyerek, konuşmaması yönünde salıkta bulunmuş, dün ise görüşmelerinin video kaydını paylaşmıştı.

Fazlıoğlu mu Hacıfazlıoğlu mu?

Fazlıoğlu adı geçtikten hemen sonra bazı haber kaynakları Reşat Hacıfazlıoğlu olarak belirterek haber girdi. Açık ve (İTO ve Ticaret Sicil Gazetesi) yerel kaynaklarda yaptığımız görüşmelerde Reşat beyin soyadının Fazlıoğlu olduğunu anladık. Fakat Sedat Peker dün attığı iki tweette, iki farklı soyadı kullandı. 

Etiketler :