Özhaseki: Yeni düzenlemeyle belediye başkanları işe akraba alamayacak

Özhaseki: Yeni düzenlemeyle belediye başkanları işe akraba alamayacak
AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, hazırladıkları yerel yönetimler yasa taslağında belediye başkanlarının akrabalarını işe almasının önüne geçen bir madde olacağını açıkladı.

AKP'nin ‘yerel yönetimler yasa taslağı’ çalışması tamamlanmak üzere. Dokuz ana başlıktan oluşan taslakla ilgili bilgi veren AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerinde azalma olmayacağını, belediye başkanlarının akrabalarını işe almasını engelleyecek bir madde konulacağını söyledi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan taslakta imar ve planlama, görev alanları, finansman, belediye organları, teşkilat ve personel, denetim, izleme ve şeffaflık, işlevini yitirmiş yasaların kaldırılması, belediye başkanlarının özlük hakları ve istişareye bırakılan konular yer alıyor. Özhaseki, yasa taslağında birinci konunun imar ve planlama olduğunu, keyfi olarak parsel bazlı şahıs lehine plan tadilatını engelleyeceklerini savundu.

ADA BAZLI YENİDEN PLANLAMA

Özhaseki, kentsel dönüşüm için parsel bazlı yoğunluk artışlarını yasaklayarak ada bazlı daha büyük alanlarda yeniden planlama yapılacağını söyledi. Plan tadilatlarının aleniyetle yapılması gerektiğini söyleyen Özhaseki, “Hangi mahallede plan tadilatı yapıldıysa mahalle muhtarlıklarında asılacak. Elektronik ortamda, her yerde yayınlanacak. Tadilat yapılacak parsel üzerinde geriden bakıldığında okunacak kadar büyük bir levhayla plan tadilatı ilan edilecek” dedi.

Yapılan plan tadilatından rahatsız olan vatandaşların bunu mahkemeye taşıyabileceğini ve mahkemenin konuyu bilirkişiye havale edeceğini anlatan Özhaseki, bilirkişinin bu konuyu inceleyerek plan tadilatını iptal edebileceğini söyledi.

GELİRLERLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME İŞARETİ

Finansman konusunda yasa taslağında bazı çalışmalarının bulunduğunu aktaran Özhaseki, “Büyükşehirler arasında pay dağılımında büyük bir dengesizlik var. Yanlış anlaşılmasın diye AK Partili büyükşehir belediyesinden örnek vereyim. İki AK Parti’li belediyeden bir büyükşehir belediyesiyle, diğer büyükşehir belediyesi arasında kişi başına düşen gelir itibarıyla neredeyse 4 kat fark var. Bu dengesizliğin giderilmesi lazım” diye konuştu. Özhaseki, belediyelerin öz gelirlerinin artırılması gerektiğini söyleyerek, “Finansman noktasında belediyeleri rahatlatmak lazım. Belediyelerin değişik gelir kalemleri var. Bu gelir kalemlerinden biraz güncelleyerek, merkeze giden payların yerel yönetimlere doğru yönelişini sağlayarak bunları yapabilmemiz mümkün” dedi.

‘MECLİS ÜYESİ İSTİFA EDERSE PARTİSİNDEN YEDEĞİ GELSİN’

Taslakta mevcut gelirin paylaşımı noktasındaki dengesizliğin giderilmesi ve yeni gelir kaynaklarının eklenmesi konularının yer aldığını ifade eden Özhaseki, belediye organları konusu üzerine de taslakta çalışıldığını açıkladı. Özhaseki, mevcut düzenlemeye göre, belediye meclis üyelerinden herhangi birisinin istifa etmesi durumunda, başka bir partiden bir ismin meclis üyesi olabildiğine değinirken, “Partiler, ‘Benim partimden istifa ettiyse, yeni seçilecek meclis üyesi benim partimden olmalı. A partisinden istifa ettiyse, A partisinden yedeği gelsin’ diyor” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLAR AKRABALARINI İŞE ALAMAYACAK

AKP'li Özhaseki, belediye başkanlarının akrabalarını işe almasının önüne geçmek için taslakta bir madde olduğunu ifade etti.

Büyükşehir belediye başkanlarının yetkilerinde bir azalma olmayacağını iddia eden Özhaseki, “Büyükşehir belediye başkanı bütün işleri, şehrin gidişatına, ana planlara meclisiyle birlikte karar veren insandır. O görevlerde hiçbir şekilde eksilme yok. Kimsenin yetkisini bir milim eksiltme niyetimiz yok. Özellikle büyükşehir belediye başkanlarının bir milim görevini eksiltmek, itibarsızlaştırmak gibi burada bir teklif yok” diye konuştu.

İlgili Haberler
Etiketler :