Onur yürüyüşüne abluka: Polis müdahale etti, gözaltılar var!

23. İstanbul Onur Yürüyüşü öncesi İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan sokaklar polis bariyeriyle kapatıldı. Yürüyüş için İstanbul'un çeşitli noktalarında bir araya gelenlere polis müdahale etti. 55 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında en az 6 avukat ve 4 basın mensubu var.

23. İstanbul Onur Yürüyüşü öncesi İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan sokaklar polis bariyeriyle kapatıldı. Taksim'de yapılmak istenen yürüyüş öncesinde İstanbul Valiliği kararıyla toplu ulaşıma sınırlamalar getirildi.

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, "Toplumun huzurunu, aile yapısını ve ahlaki değerlerini hedef alan bu çağrılara izin verilmemiştir" dedi. Metro İstanbul ve İETT, İstanbul Valiliği kararıyla 29 Haziran'da Taksim'de metro, tramvay ve otobüs hatlarında kısıtlamalara gidildiğini açıklandı.

gumtvztxiaah3rv.jpeg

KAYMAKAMLIKTAN YASAKLAR

Beyoğlu Kaymakamlığı, ilçede 00.01'den itibaren 24 saat süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, bildiri dağıtma, oturma eylemi gibi tüm etkinliklerin yasaklandığını, Taksim Meydanı, Gezi Parkı, Sıraselviler Caddesi ve İstiklal Caddesi’nin Tünel Meydanı’na kadar yaya ve araç trafiğine kapatıldığını bildirdi.

Açıklamada, "Bazı sosyal medya hesapları üzerinden: 29.06.2025 günü içerisinde toplanma çağrıları yapıldığı anlaşılmıştır. Bahse konu yapılmak istenilen toplanmaların, kamu düzeni ve toplumsal barışı bozabilecek eylemlere sebebiyet verebileceği değerlendirilerek, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. maddesi ve 5442 sayılı İl idaresi Kanunu’nun 32 (ç) maddesine istinaden: Kaymakamlığımızca idaremizde bulunan tüm açık alanlarda 29.06.2025 günü saat 00.01 itibari ile 24 saat süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, bildiri dağıtma, oturma eylemi gibi tüm etkinlikler yasaklanmıştır” ifadeleri yer aldı.

ORTAKÖY'DE POLİS MÜDAHALESİ

Bianet'in aktardığına göre 23. İstanbul Onur Yürüyüşü kapsamında Ortaköy sokaklarında bir araya gelen yurttaşlara polis müdahale etti.

Nişantaşı, Beyoğlu, Kadıköy, Beşiktaş ve Şişli başta olmak üzere birçok ilçe polis ablukasına. Olayda yaklaşık 55 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında en az 6 avukat ve 4 basın mensubu var.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi