ODTÜ'lü öğrencilerin 'Tayyipler Alemi' davası 1 Haziran'a ertelendi

ODTÜ'lü öğrencilerin 'Tayyipler Alemi' davası 1 Haziran'a ertelendi
ODTÜ'de geleneksel mezuniyet töreni pankartlarından olan ve 4 gencin tutuklanmasına neden olan 'Tayyipler Alemi pankartı' davası 1 Haziran 2020'ye ertelendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 2018 yılındaki mezuniyet töreninde açılan “Tayyipler Alemi” pankartından dolayı dört öğrenci ve bir kırtasiyeci hakkında açılan dava 1 Haziran’a ertelendi.

Gazete Rüzgârlı'dan Cemgazi Yoldaş'ın haberine göre; Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya sanıklardan Dilancan Yıldırım katıldı. Yıldırım, önceki duruşmalarda yaptığı savunmasının geçerli olduğunu ve beraatını talep ettiğini dile getirdi. İlk duruşmada şikayetini geri çeken Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları ise duruşmaya katılmadı.

Hakim değişikliği yaşanan dava dosyasında, dosyanın incelenmesine ve Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından açılan davanın dosyasının istenmesine karar verildi. İlgili dava 2006 yılında hakaret iddiasıyla 40 bin lira tazminat talebiyle açılmış ancak mahkeme davanın reddine karar vermişti.

Musa Kart’ın peşinde

Ankara’da görülen mahkemenin bir önceki duruşmasında, hâkim konuyla ilgisi bulunan karikatürün karikatürün çizeri Musa Kart ile “Tayyipler Alemi” karikatürünün 24 Şubat 2005 tarihinde yayımlandığı Penguen dergisinin imtiyaz sahibi Erdil Yaşaroğlu ve Yazı İşleri Müdürü Fatih Solmaz hakkında Erdoğan’a hakaret suçundan daha önce açılan soruşturma ya da dava olup olmadığını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek olan yazıyla sorulmasını kararlaştırmıştı. İstanbul’dan gelen yazıda ilgili kişiler hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçundan herhangi bir soruşturma olmadığı belirtildi. Karikatür yayımlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dergi ve Erdil Yaşaroğlu hakkında 40 bin lira tutarında tazminat davası açılmış ancak mahkeme davanın reddine karar vermişti.

 

Etiketler :