Not Ortalaması 90 Olan Polis Adayı Mülakatta Elendi: Neye Göre Başarısız?

Not Ortalaması 90 Olan Polis Adayı Mülakatta Elendi: Neye Göre Başarısız?
Polis Meslek Eğitim Merkezi’nden 90 not ortalaması ile mezun olan E.B, göreve başlamayı beklerken 45 saniye süren mülakatta elendi.

Türkiye'deki mülakat sorunu her geçen gün büyüyor. Yazılı sınavlardan yüksek puan alan kişiler mülakatlarda elenmeye devam ediyor. 26 yaşındaki E.B. de polis olma hayaliyle Polis Akademisi’ne bağlı Polis Meslek Eğitim Merkezi (POMEM) sınavlarına girdi. KPSS’de iyi bir puan alıp hem spor sınavlarını hem de sözlü mülakatı başarı ile geçti ve Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi’nde eğitim görmeye başladı. Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre 8 ay süren zorlu eğitim sürecini tamamladı ve 15 Haziran 2022’de Erzincan Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından mezun olduğuna dair bir mezuniyet belgesi de verildi. Hatta E.B.’ye verilen belgelerde POMEM eğitimlerini 90 ortalama ile tamamladığı dahi belirtildi.

Mezuniyet belgesi verilen polis adaylarına “eğitim sonu sınavı” adı altında mülakat yapılacağı söylendi.

Mülakata giren E.B.’den “Yol kapanı ve promil kavramlarını” açıklaması istendi. Net bir şekilde soruları yanıtladığını belirten E.B.’nin mülakatı sadece 45 saniye sürdü. Ancak E.B.’ye mülakatta başarısız olduğu söylendi. Verilen belgede ise mülakatta 100 üzerinden 45 puan aldığı belirtilerek “polis memuru olamaz” ifadelerine yer verildi.

"HUSUSLAR SOMUT OLARAK ORTAYA KONMADI"

E.B. kararı istinaf mahkemesine taşıdı. Mahkeme 32 Ekim 2023’te oyçokluğuyla kararın hukuka uygun olduğunu belirtip başvuruyu reddetti. Ancak üç kişilik mahkeme heyetin yer bir hakimi “Davacının başarısız sayıldığı mülakatta buna etki eden hususların somut olarak ortaya konmadığını” belirterek karara şerh düştü. Yani hakim, E.B.’yi neye göre başarısız olduğunun belli olmadığını belirterek “Sınavların kayda geçirilmesi ve tutanağa geçirilmesi gerektiğini” ifade etti. E.B. istinaf mahkemesinin oyçokluğuyla verdiği ret kararını Danıştay’a taşıdı.