Normalleşmenin ilk adımı bugün atılıyor: Yeni hayat nasıl olacak?

Normalleşmenin ilk adımı bugün atılıyor: Yeni hayat nasıl olacak?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklama ile normalleşme takvimini açıklamıştı. Açıklamada 1 Haziran itibariyle seyahat kısıtlaması kalkarken, faaliyeti durduran birçok işletmenin açılacağını duyurulmuştu.

Erdoğan'ın açıklamasından kısa bir süre sonra İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımladı.

İçişleri Bakanlığı, Cumartesi günü de restoran, cafe, park, yüzme havuzu ve spor salonu gibi mekanların yeniden faaliyete geçmelerine ilişkin bir genelge daha yayımladı. Buna göre, 1 Haziran'dan itibaren restoran, cafe, kıraathane ve lokanta gibi mekanlar saat 22.00'ye kadar faaliyet gösterecek.

Şehirler arası seyahat kısıtlaması kaldırılıyor

30 Nisan'da alınan bir karar ile 30 büyükşehir ve akciğer rahatsızlıklarının çokça görüldüğü Zonguldak'a giriş-çıkışları yasaklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehirler arası seyahat kısıtlamalarının 1 Haziran'dan itibaren tamamen kaldırılacağını açıkladı.

Erdoğan, "Olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı illerimiz için bu kısıtlamayı yeniden getirebiliriz" dedi.

Restoran, kafe ve pastaneler yeniden açılıyor

Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçesi ve kaplıcalar, belli kurallara tabi olarak günün belli saatlerinde 1 Haziran'dan itibaren yeniden hizmet vermeye başlıyor.

İçişleri Bakanlığı, yayımladığı genelgeyle 1 Haziran'dan itibaren yeniden faaliyete geçmesi öngörülen restoran, cafe, pastane gibi işletmelerin saat 22.00'ye kadar açık olacağını belirtti.

Genelgede lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokalleri, SPA, sauna, kaplıca, hamam ve yüzme havuzu gibi mekanların "belirlenen kurallar dahilinde" saat 22.00'ye kadar hizmet verecekleri belirtildi. Spor merkezleri ve tesisleri de saat 00.00'a kadar açık kalabilecek.

Erdoğan ayrıca, "Plajlar, milli parklar, bahçeler 1 Haziran'da faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran'da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran, hipodromlar 10 Haziran'da yeniden faaliyete geçebilecek. Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır" dedi.

Kreş, gündüz bakım evleri, sürücü kursları, kütüphaneler, gençlik merkezleri de Haziran ayı içerisinde açılacak diğer mekanlar arasında yer alıyor.

Deniz turizmi ve taşımacılığına yönelik sınırlamalar da yine belli kurallar çerçevesinde kaldırılacak.

Kamu personeli işbaşı yapıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle idari izne çıkartılan ya da esnek çalışma sistemine geçen kamu personelinin de 1 Haziran'dan itibaren normal mesaisine geri dönüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlamam kronik rahatsızlığı bulunan kamu personelinin sağlık durumlarının takibinin ise çalıştıkları kurumlar tarafından yapılması öngörülüyor.

 

Etiketler :