Normalleşme takvimi belli oldu

Normalleşme takvimi belli oldu
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası normalleşme takvimini açıkladı.

Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı basın toplantısında, belirlenen 'normalleşme takvimini' açıkladı.

AVM, berber ve kuaförler

Takvime göre; AVM'ler, berber ve kuaförler, güzellik salonları 11 Mayıs tarihinde açılacak. 

65 yaş üzeri ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı

65 yaş üzeri ve 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağında da esneme yapılacak. Buna göre, ilk etapta sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde 4 saat sürecinde 65 yaş üstü yurttaşların yürüme mesafesinde olmak kaydıyla sokağa çıkmasına izin verilecek. İlk uygulama 10 Mayıs Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arasında yapılacak.

20 yaş altı yurttaşlara ise bu uygulama iki grup hâlinde yapılacak. 0-14 yaş arası için 13 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00 ile 15.00 arasında sokağa çıkmak serbest olacak. 15 Mayıs Cuma günlerinde ise 15-20 yaş arası aynı saatlerde bu serbestlik sağlanacak.

Şehirlere giriş-çıkış yasağı

Bu gece yarısından itibaren 7 ile giriş çıkışlar da serbest bırakılıyor. Antalya, Mersin, Muğla, Aydın, Erzurum, Hatay ve Malatya için giriş çıkışlar serbest bırakılırken; geri kalan 23 büyükşehir ve Zonguldak için olmak üzere 24 ilde giriş çıkış yasakları en az 14 gün daha devam edecek.

Maske satışları

Maske ve fiziksel mesafe zorunluluğu devam edecek olmasına karşın, normalleşme sürecinin bir parçası olarak maske satışları da tavan fiyat belirlenmek üzere serbest bırakılacak.

Hac ziyareti

Hac ziyaretleri için Diyanet İşleri Başkanlığınca, diğer müslüman ülkelerle gerçekleştirilecek görüşmeler sonucu alınan ortak kararlar esas alınacak.

Askerlik faaliyetleri

Askerlikle ilgili faaliyetler ise 1 Haziran'da yeniden başlarken; celp hizmetleri 5 Haziran'da, bedelli askerlik hizmetleri ise 20 Haziran'da yeniden uygulamaya geçecek.

Sınav ve eğitim takvimi

Normalleşme takvimine sınav tarihleri de eklendi. Üniversiteye geçiş sınavı 27-28 Haziran tarihlerinde düzenlenecek. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ise 20 Haziran'da uygulanacakken, askeri öğrenci sınavları da 14 Haziran'da yapılacak. Öte yandan, üniversiteler 15 Haziran'dan itibaren akademik takvime dönüş yapacak.

Taksilerde tek-çift plaka uygulaması

Taksilerin çalışması için uygulanan belli saatlerde tek rakamlı, belli saatlerde çift rakamlı plakaların trafiğe çıkabilmesi uygulaması da yarın yani 5 Mayıs'ta sona eriyor.

Adliyelerde verilen ara

Adliyelerde ara verilen duruşma ve diğer uygulamalar ise 15 Haziran'da yeniden başlayacak.

İlgili Haberler