Nobel alan Daron Acemoğlu'nun adı nasıl Süleyman oldu? Hayatında derin bir iz bıraktı

Nobel alan Daron Acemoğlu'nun adı nasıl Süleyman oldu? Hayatında derin bir iz bıraktı
Ekonomi dalında Nobel alarak Türkiye'ye büyük gurur yaşatan ekonomist Daron Acemoğlu, okuduğu Galatasaray Lisesi'nde boğazları düğümleyen bir olay yaşamış.

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'nun gençlik yıllarında yaşadığı bir olay hayatında derin izler bıraktı. İstanbul'un köklü okullarından Galatasaray Lisesi'nde öğrenim gören Acemoğlu, burada yaşadığı bir olayı hiçbir zaman unutamadı.

Daron Acemoğlu, 1993’ten bu yana görev yaptığı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) yaptığı çalışmalarla 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan üç isimden biri oldu.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesinde, İstanbul’un son Ermeni ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

daron-acemoglu11.jpg

GALATASARAY LİSESİ’NDEN MEZUN OLDU

Daron Acemoğlu, lise eğitimini ise Galatasaray Lisesi’nde gördü. 118 devreli Acemoğlu, 1986’da Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra da Türkiye’den ayrıldı.

GALATASARAY LİSESİ’NDEKİ “SÜLEYMAN” ANISI: BİRİNİZ DE KALKIP BANA DESTEK OLMADINIZ

Daron Acemoğlu’nun Galatasaray Lisesi’den devre arkadaşı Saruhan Doğan yıllar sonra lise hakkındaki bir programda Acemoğlu’nun yaşadığı bir olayı anlatmıştı:

Darbe sonrasında ülkede artan faşizm ve nobran milliyetçiliğe uyum sağlayan bir tarih hocası, dersin ortasında ismini bilmesine rağmen Daron Acemoğlu’nu ayağa kaldırmış ve ismini sormuştu. “Daron” cevabını alan tarih hocası, “Böyle Türk ismi olmaz, artık ismin Süleyman” demişti.

Daron liseden mezun oldu, neredeyse bütün devre arkadaşlarının aksine üniversite eğitimine yurtdışında devam etti, askerlik yapmak istemediği için de Türkiye’ye uzun bir süre geri dönmedi, lise arkadaşlarıyla Londra’da hasret giderdi.

Saruhan Doğan, yıllar sonra kendisinin bulunmadığı bir arkadaş ortamında Daron Acemoğlu’nun başka devre arkadaşlarına “Birinizin kalkıp bir şey söylemesini dilerdim, hiç kimse bana destek çıkmadı” dediğini söylüyor.

Kaynak:Patronlar Dünyası