New York'taki Soruşturma Ankara'yı Sarsacak! New York Belediye Başkanı Türk hükümeti için kırmızı çizgiyi aştı mı?

New York'taki Soruşturma Ankara'yı Sarsacak! New York Belediye Başkanı Türk hükümeti için kırmızı çizgiyi aştı mı?
New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında FBI soruşturma başlatmı, Adams'ın telefonuna ve tablet bilgisayarına el konulmuştu. ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Adams hakkında Ankara'yu uzanan iddiaları yazdı. İddiaların göbeğinde Türken binası var.

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkındaki soruşturma Amerikan medyasının gündem maddesi olmaya devam ediyor…

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, "Eric Adams, 2021 Demokrat belediye başkanlığı ön seçimini kazandıktan sonra, Manhattan'da Türkiye Başkonsolosluğu'nun yer aldığı yüksek bir binanın açılmasına izin verilmesi için şehir yetkililerine başarılı bir şekilde baskı yaptı" iddiasında bulundu.

Gazete, “FBI Adams’ın Türk hükümeti için kırmızı çizgiyi aşıp aşmadığını inceliyor” dedi.

eric-adams.jpg
"FBI, Eric Adams'ın, Türk hükümeti tarafından inşa edilen yüksek bir binanın açılışını imzalaması için şehre baskı yapma konusundaki rolünü inceliyor."

“BASKI YAPIP YAPMADIĞI SORUŞTURULUYOR”

Gazeteye konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi 3 kişi, Adams’ın iki yıl önce seçilmesinden haftalar önce New York İtfaiyesi yetkilileri ile görüşmesinin soruşturulduğunu söyledi. Haberde, “Adams’ın iki yıl önce seçilmesinden haftalar önce New York İtfaiyesi yetkililerine, binayla ilgili güvenlik endişelerine rağmen Türk hükümetinin Manhattan’daki yeni yüksek katlı konsolosluğunu onaylamaları için baskı yapıp yapmadığının federal makamlarca soruşturulduğu iddia edildi” denildi.

new-york-times.jpg

New York Times’taki haberde, “Temmuz ayında Demokratların belediye başkanlığı ön seçimlerini kazanan Adams, 2021 yazının sonlarında dönemin İtfaiye Komiseri Daniel A. Nigro ile temasa geçerek Türk hükümetinin binayı en azından geçici olarak açmasına izin vermesi çağrısında bulundu. Söz konusu kişiler, itfaiye yetkililerinin güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek binanın kullanımını onaylamayı reddetmeleri nedeniyle binanın henüz açılmadığını söyledi” ifadeleri de yer aldı.

ADAMS’IN CİHAZLARI İNCELEMEYE ALINDI

New York Times’ın haberinde, “Konuya aşina olan kişilere ve şehir kayıtlarına göre, Bay Adams’ın müdahalesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yangın güvenlik sistemindeki çok sayıda kusura rağmen, BM Genel Kurulu için Eylül 2021’de New York’a yaptığı ziyarette 300 milyon dolarlık 35 katlı kulenin açılışını yapmasının yolunu açtı. Kayıtlara göre bina halen geçici bir iskân belgesi altında faaliyet gösteriyor.

NEW YORK POST, MESAJLARI YAZDI

New York Post ise "FBI'ın Adams'ın evinde ele geçirdiği cihazlarda Türkiye'nin New York Başkonsolosu Özgür ile mesajları ortaya çıktı. Türkevi'nin açılışının hızlanmasında Adams'ın etkisi olup olmadığını araştırıyor" iddiasında bulundu.

Habere göre bu mesajlaşmalar Brooklyn İlçe Başkanı ve Adams ile Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve dönemin İtfaiye Departmanı Başkanı Daniel Nigro arasında gerçekleşmiş.
Mesajlar Eylül 2021’e ait.

O MESAJLARDA NELER VAR?

Konu hakkında bilgi sahibi bazı kaynaklar, söz konusu mesajlarda siyasetçilerin seçmenleri adına yaptıkları “tipik temasa geçme” eyleminin çok da ötesine geçilmediğini, herhangi bir suç
taşımadığını söylüyor.

Habere göre 5 Eylül 2021 tarihine ait bir mesajda Türk konsolos Reyhan Özgür, Adams’a Birleşmiş Milletler binasının karşısındaki 46’ncı Sokak ve Birinci Cadde’deki Türkevi’nin inşaatının kısa süre önce
tamamlandığını bildiriyor. Ancak Özgür bir sorun olduğunu söylüyor:

Türkevi’nin faaliyet gösterebilmesi için şehrin İnşaat Departmanı’ndan gerekli onayların alınmasına rağmen İtfaiye Departmanı’ndan alınması gereken “geçici kullanım sertifikası” eksikmiş. Özgür bunun için Adams’a Nigro’yu tanıyıp tanımadığını ve yardımcı olup olamayacağını soruyor.

Kaynaklara göre Adams, Nigro’yu arayarak konuyla ilgilenmesini istemiş ancak herhangi bir konuda “Şunu şöyle yapın” diye de bir talimat vermemiş. Nigro 10 Eylül’de belediye başkanına bir mesaj
göndererek, gerekli onayın 13 Eylül 2021 Pazartesi günü çıkabileceğini söylemiş.
Federal yetkililer şu anda Türk hükümetinin ya da Türk vatandaşlarının Adams’ın seçim kampanyasına yasa dışı bir şekilde bağış yapıp yapmadığını ve Adams’ın iyiliğinin karşılıksız olup
olmadığını sorguluyor.

Etiketler :