Necdet Saraç: AKP, MHP'den kurtulmak istiyor

Bahçeli'nin 100 maddelik Anayasa önergesini Cumhur İttifakı üzerinden değerlendiren gazeteci Necdet Saraç, "Erdoğan çok zor bir durumda kalmasa MHP ile olan bütün ilişkilerini bitirir. AKP, MHP'den kurtulmak istiyor" dedi.

Halk TV'de Ayşenur Arslan'ın sunduğu Medya Mahallesi'ne bağlanan Necdet Saraç MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin '100 maddelik Anayasa önergesini' değerlendirdi. 

AKP ve MHP ilişkilerin sorunlu olduğunu ve MHP'nin düşünsel olarak iktidarı yönettiğine vurgu yapan gazeteci Necdet Saraç, "Anayasa'yı MHP ve AKP endeksli konuşmak doğru değil. Hatta CHP endeksli konuşmak da doğru değil. Türkiye'de kurucu irade olmadan yeni bir Anayasa yapılmaz. Anayasa bir toplumsal uzlaşmaysa, toplumun tüm kesimlerini kucaklaması gerekiyor. Ancak Anayasa'ya bakış mevcut iktidarda asla böyle değil" dedi.

 

ekran-resmi-2021-05-06-14-51-31.png

'MHP'nin Anayasa'da belirleyici bir rol üstleneceğini düşünmüyorum'

Saraç, Bahçeli'nin 100 maddelik Anayasa önergesini Cumhur İttifakı'ndaki bir sıkıntının göstergesi olarak yorumlanmasını siyaseten şöyle değerlendirdi: 

"MHP AKP ilişkisi sürdürülebilir değil. Siyaseten sistemi yönetemiyorlar. 2017'de kabul edilen referandumdaki Anayasa'ya ve 2018'deki seçim sonuçlarına baktığımızda ortadaki tablo ne? Bir sistemi değiştirdiler ama onun yerine yeni bir sitem ikame edemediler. MHP'de bu noktada ön alma meselesi düşünülebilir ama bu AKP açısından da böyle düşünülebilir. Sonuçta AKP'de İnsan Hakları Eylem Planı'ndan sonra Anayasa ile ilgili bir takım önermelerde bulundu. Çünkü ortadan kaldırılan sistemin yerine yeni bir sistem inşa edemediler. Adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dedikleri sistem işlemiyor. Her tarafından dökülüyor. Sonuçta işlemeyen bir siteme yönelik MHP'nin bu tür bir müdahaleci yaklaşımını anlamak mümkün ama bu işin MHP üzerinden şekillenme şansını görmüyorum. MHP'nin Anayasa noktasında belirleyici bir rol üstleneceğini, AKP üzerinde de belirleyici, bir rol üstlenebileceğini düşünmüyorum.

'Erdoğan çok zor durumda'

Erdoğan çok zor bir durumda kalmasa MHP ile olan bütün ilişkilerini bitirir. İYİ Parti'ye ve Meral Akşener'e yönelik söylemler, tesadüfi söylemler değildir. Küçük partilere yönelik ilişkiler Saadet Partisi gibi tesadüf değildir. Ancak Erdoğan çok fazla sıkıştığı için MHP'nin söylemlerine çok fazla ses çıkarmamaya çalışıyor. Asıl sorun MHP'nin AKP'den kurtulmak istemesi değil. Tam tersi AKP, MHP'den kurtulmak istiyor. Ama kurtulması için kendisine yeni bir siyasi ittifak yürütemiyor. Bana göre topyekün olarak bu çürüyen sistemin karşısında; yeni bir Anayasa'ya, yeni bir siyasal sisteme, yeni bir önermeye ihtiyaç var. Çünkü mevcut sistemi, sağından solundan düzelterek, revize ederek sistemi yeniden ayakları üzerine dikmek mümkün değildir. Bu sorunlar içinde bir siyasal değişikliği beklemek mümkün değil. Sonuçta MHP'nin de önerdiği Anayasa taslağında, sonuçta kendi yaklaşımlarını temsil eden bir yaklaşım var. Türkiye'nin bu krizden çıkmasında,  yeni süreci ve normalleşmeyi sağlamasının yolu belkide bir memleket masası kurmaktan geçiyor" şeklinde konuştu.