Naci Görür'den olası İstanbul depremiyle ilgili kritik uyarı: 'Marmara Denizi'ne bile sığmayacak bir moloz yığını'

Naci Görür'den olası İstanbul depremiyle ilgili kritik uyarı: 'Marmara Denizi'ne bile sığmayacak bir moloz yığını'
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde çıkan molozların yarattığı çevre sorununu örnek göstererek olası İstanbul depremine dikkati çekti. Prof. Dr. Görür, "İstanbul'da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi'ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum" dedi.

İstanbul Kültür Üniversitesi, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası ve İBB ortaklığında düzenlenen İstanbul'un Jeolojisi Sempozyumu'nda konuşan Prof. Dr. Görür, depreme dirençli şehirler oluşturmanın ön hazırlık aşamasında Afet Bakanlığı ve ilgili yasaların oluşturulması, risk analizi, mikro bölgeleme çalışmaları ve buna dayalı kent yönetimine olan acil ihtiyaca dikkat çekti.

6 Şubat depremlerine de değinen Prof. Dr. Görür, "Güneydoğuda enkaz molozlarının uluslararası standartlara uygun olmayan şekilde döküldüğünü gördük. Molozların içindeki asbest, toksik ve kimyevi maddeler yağmurla birlikte toprağa, oradan suya karışıyor ve uzun yıllar halk sağlığını tehdit ediyor. İstanbul'da büyük deprem olsa molozların ne yapılacağını biliyor muyuz? Marmara Denizi'ne bile sığmayacak bir moloz yığınından bahsediyorum. Aynı yol izlenirse depremde hayatını kaybedenlerin ardından bir o kadar insanı da hasta ederek öldürecek. Atıkları halletmezseniz deprem en büyük çevre felaketidir" dedi.

Prof. Dr. Görür, olası İstanbul depreminde ortaya çıkacak moloz sorununun çözümü için şu önerilerde bulundu:

* Afet Bakanlığı kurulmalı ve bu bakanlık bünyesinde atık yönetimi konusunda uzman bir birim oluşturulmalı.

* Depremden önce riskli bölgelerde yaşayan vatandaşlara molozların nasıl toplanacağı ve bertaraf edileceği konusunda eğitimler verilmeli.

* Deprem anında ortaya çıkacak molozların hızlı bir şekilde toplanması ve bertaraf edilmesi için gerekli ekipman ve araçlar hazır bulundurulmalı.

* Molozların bertarafında çevreye duyarlı yöntemler kullanılmalı.

Etiketler :