Mustafa Varank: Onay alınca insan deneyi başlayacak

Mustafa Varank: Onay alınca insan deneyi başlayacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nazal aşı için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvurulduğunu duyurdu. Onay alınca insan deneyi başlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) yerli aşıya ilişkin “Bu aşamaların tamamı başarılı olursa inşallah sene sonunda 50 milyon doz kapasitesiye sahip aşı adayımız olacak” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘nöbetçi bakan’ uygulaması kapsamında TBMM’deydi ve parlamento muhabirlerinin sorularına yanıt verdi. TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren ve virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı çalışmasının insan denemelerine geçen dünyadaki dördüncü aşı adayı olmasına ilişkin Mustafa Varank, “VLP teknolojisi dediğimiz bir teknoloji var, bu alanda dördüncü aşı oldu. DSÖ’nün kabul ettiği aşı çalışmaları var… Aslında virüse benzettiğiniz bir yapıyla antikor oluşturmaya çalışıyorsunuz. Bizim aşımız hem bu teknolojinin yeni olması hem virüsün dört bölgesini hedef alan aşı olması bakımından aşımızdan çok umutluyuz. Hocalarımız bir senedir insan üstü gayretle bu işi yürütüyorlar. İnsan çalışmaları cumartesi sabahı itibariyle başladı. O süreçlerde kolay süreçler değil. Mesela faz1 çalışmalarını iki aydan önce bitirme imkanınız yok. Eğer bütün aşamalar başarılı bir şekilde tamamlanırsa, inşallah sene sonundan önce biz aşımızı elimize alabiliriz. Burada önemli olan hususlardan biri de bunları üretecek tesislerin hazır olması. Zaten firmalarla hocalarımız çalışıyor. Bu aşamaların tamamı başarılı olursa inşallah sene sonunda 50 milyon doz kapasiteye sahip aşı adayımız olacak. Ben de gönüllü olacağımı ilan etmiştim. İkinci grup aşılamalarda gönüllü olacağım. Ayın 17, 18’i itibariyle, ben de bir aşı gönüllüsü olarak çalışmaların içinde bulunacağım” diye konuştu.

“Nazal aşıda, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'na başvuru yaptılar"

Nazal aşı ile ilgili Mustafa Varank, “Bu da protein tabanlı bir aşı çeşidi. Bu da dünyadaki yenilikçi aşı türlerinden bir tanesi. Burundan uygulanacak bir aşı çalışması. ODTÜ’deki bir hocamız bunun liderliğini yapıyor. Orada da arkadaşlarımız hayvan deneylerin tamamladılar. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurularını yaptılar. Onların değerlendirmesi, eğer onay alırsa insan deneylerine başlayacaklar. Arkadaşlarımızın ilk elde ettiği sonuçlar, oldukça başarılı gözüküyor” dedi.

Mustafa Varank, “Hem burundan uygulanan aşıda hem VLP aşıda, mutasyona çok kolay tasarlanan aşılar. Tasarım değiştiriliyor. Dolayısıyla o süreçleri bir daha yapmıyorsunuz. Sadece tasarımları değiştirerek netice alabiliyorsunuz. Mesela bu VLP aşısının ikinci fazında hocalarımız, mutasyona karşı faz çalışmasını da kullanmak istiyorlar. Testlerini yapıyorlar. Bu aşıların bir özelliği de mutasyona karşı çok hızlıca bunların tasarımının değiştirilmesi” ifadelerini kullandı. 

 

 

Etiketler :