'Müsilaj yeni salgın getirebilir'

'Müsilaj yeni salgın getirebilir'
Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Kıyılardan alınan ilk numunelerden ortaya çıkan bulgular bize deniz girmenin çok tehlikeli ve sakıncalı olduğunu gösteriyor. Farklı salgınlar ortaya çıkabilir." dedi.

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan, halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, birçok kentte etkisini göstermeye devam ediyor. Müsilaj, çoğalarak sürerken uzmanlar halk sağlığı için önemli uyarılarda bulunuyor.

BirGün'den İsmail Arı'ya kıyıları kaplayan müsilajı değerlendiren Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, “Kıyılardan alınan ilk numunelerden ortaya çıkan bulgular bize deniz girmenin çok tehlikeli ve sakıncalı olduğunu gösteriyor. Farklı salgınlar ortaya çıkabilir. Bu dönem özellikle ishal hastalıklarını yakından izlemeliyiz. Şu an Marmara’ya hiçbir atık suyun deşarj edilmemesi, denize akıtılan atık suların ise acilen durdurulması lazım. Denizlerdeki ve kıyılardaki yükü daha fazla artırmamak gerekiyor. Önlem alınmazsa ve dikkatli olunmazsa daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz” dedi.

Koli basili oranı yüksek

“Marmara Denizi’nde koli basili oranının yüksek olması beraberinde denizde tehlikeli birçok bakteri ve virüs türünün de olabileceğini gösteriyor” diyen Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müsilaj deniz bilimcilerinin aktardığı kadarıyla, stresli koşullar altında gelişen bir durum ve denizin bir yanıtı. Marmara’da özellikle atıklar ve iklim değişikliğinin etkisiyle deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle bu durum ortaya çıktı. Marmara, çok uzun yıllardır ciddi bir atık su yüküyle karşı karşıya. Müsilijla tehlikeli mikroorganizmaların aşırı derece çoğalması söz konusu. Geçtiğimiz hafta deniz suyundan örnek alındı koli basilinin normalden yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu yüzden denize girmek çok tehlikeli. Ancak, sahil bandının tamamında risk aynı olmayabilir ve risk değerlendirmesi yaparak buna göre önlemler almak lazım.

Deniz ürünlerinin tüketimiyle ilgili hızlı bir şekilde açıklama yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri insan sağlığı için çalışmalar ve açıklamalar yapmalı. Müsilajın toplanmasının faydası çok kısıtlı olacaktır. Bu denizin derin tabakalarına kadar etki gösteren bir oluşum. Yüzeyden temizleme kısıtlı düzeyde yarar sağlar. Temizleme ve inceleme ekiplerinin de kendi sağlıklarını korumaları çok önemli. Hem kendileri hastalanabilir hem de çevrelerindekilere bulaştırabilirler. Toplanan müsilaj da bertaraf edilirken toprağın ve yeraltı sularının kirletilmemesi gerekiyor.”

 

Etiketler :