İmar Affına İmza Atan Murat Kurum'dan Hataylılara "Rezerv Alan" Sözü

İmar Affına İmza Atan Murat Kurum'dan Hataylılara "Rezerv Alan" Sözü
AKP'nin demografik yapıyı değiştirmek için rezerv alanı kullanacağı iddialarının ardından Hatay'a giden Çevre Bakanı Murat Kurum, yurttaşlar söz verdi. Kurum, "Vatandaşlarımız kimse, yine onlar yaşayacak" dedi.

İstanbul Büyükşehir seçimlerinde Ekrem İmamoğlu'na 1 milyondan fazla oy farkı ile kaybeden AKP'li Murat Kurum, yeniden bakan oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak depremin yıktığı Hatay'a giden Kurum, yurttaşlara rezerv alan sözü verdi.

Kurum, Hatay'daki demografik yapının aynı şekilde devam etmesini istediklerini söyledi.

AKP iktidarının rezerv alan bahanesi ile Hatay'ın demografik yapısını bozacağı iddia edilmişti.

Kurum, Hatay'daki konuşmasında özetle şunları kaydetti:

"SOLUĞU DEPREM BÖLGESİNDE ALDIK"

"‘İlk işimiz, önceliğimiz, ana gündemimiz deprem bölgesi olacak’ dedik. Deprem bölgesinde kaybedecek tek bir saniyemiz yok. Bu anlayışla, bu bilinçle tüm şantiyelerde çalışan 200 bin ekip arkadaşımla birlikte burada vatandaşlarımız için yapılması gereken çalışmaları gece gündüz sürdüreceğimizin sözünü buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Bu anlayışla, Sayın Cumhurbaşkanımızın görevi tebliğ etmesinin hemen ardından soluğu deprem bölgesinde aldık. İlk günden itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle birlikte de süreci ilgili arkadaşlarımız bilfiil yakinen takip ediyorlar. Bizim de en önemli gündem maddemiz bu olacak.

Vatandaşlarımızın evlerine bir an önce kavuşması için gereken her türlü adımı tüm arkadaşlarımızla birlikte atmaya devam edeceğiz."

"AMACIMIZ 200 BİN KONUT"

"11 ilimizde 276 bin konut, iş yerinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz. 4 bin 500'e yakın köyümüzde de kırsalda kırsal kalkınmayı sağlayacak adımları atıyor ve vatandaşlarımıza evlerini teslim etmek için ama çelik ama betonarme olacak şekliyle köy konutlarımızı yerel mimariye uygun bir şekilde inşasını gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz. Şu ana kadar 76 bin yuvamızı vatandaşlarımıza teslim ettik. Amacımız yıl sonuna kadar 200 bin konutun teslimini gerçekleştirmek olacak. 2025 yılı sonuna geldiğimizde de deprem bölgelerinde evine girmeyen hiçbir vatandaşımız kalmasın istiyoruz. Dolayısıyla Hatay’ımızda, Kahramanmaraş’ımızda, Adıyaman’ımızda, 11 ilimizde vatandaşlarımız evine girene kadar biz ekibimizle birlikte sahada olacağız.

Hatay’ımızda şu ana kadar 10 bin 889 konutumuzu bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim ettik. Halen Antakya, Defne, İskenderun, Altınözü, Kırıkhan, Reyhanlı ve Samandağ'daki birçok mahallemizde 156 bin konutumuzun, iş yerimizin yapım ve inşa faaliyetleri devam etmektedir. Amacımız, afetlere karşı dirençli şehirler kurmak. Bu manada bu işleri yaparken de Hatay’ımız sıradan bir şehir değil. Bir medeniyet hazinesi, bir insanlık tarihidir. Ne yazık ki bugüne geldiğimizde bu tarihi eserlerimizin, tescilli binalarımızın 6 Şubat depremi sebebiyle yıkıldığını görüyoruz.

Önceliğimiz, önümüzdeki yıl Şubat ayında Atatürk Caddesi'nde, Fatih Caddesi'nde dükkanlarımızın oradaki hak sahiplerine teslim edildiği, konutlarımızın yükseldiği, vatandaşlarımıza teslim süreçlerinin başlatıldığı ve depremin yıl dönümünü vatandaşlarımızla birlikte onların gülen yüzünü görerek, onların duasını alarak yad etmek istiyoruz."

HATAYLILARA REZERV ALAN SÖZÜ VERDİ

"Rezerv alana herhangi bir ilçeden, herhangi bir mahalleden bu alanlara hiçbir vatandaşımız gelmeyecek. Herkes oturduğu yere en yakın yerde dairesini alacak. İstiyoruz ki, burada eski demografik yapı devam etsin. Burada Kürdüyle, Türküyle, Lazıyla, Alevisiyle, Çerkeziyle vatandaşlarımız, Hataylı kardeşlerimiz o kardeşlik hukukunu yine devam ettirsinler istiyoruz. Bunun dışındaki hiçbir söze, hiçbir söyleme vatandaşlarımız itibar etmesinler. Rezerv alanda yaşayan vatandaşlarımız kimse, yine onlar yaşayacak."

İMAR AFFINA İMZA ATMIŞTI...

Yerel seçimde bakanlığı dönemindeki 'imar affı' hatırlatılan AKP'li Murat Kurum, 'İmar affı, değil imar barışı' diyerek savunma yapmıştı. 6 Şubat depremlerinin ardından imar affı nedeniyle binlerce insanın öldüğü söylenmiş, Kurum'a ağır eleştiriler gelmişti.

Kurum,10 Aralık 2018'de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yürütürken de şu basın açıklamasını yapmıştı:

"Bizim buradaki beklentimiz, 14 milyon vatandaşımızın imar barışından faydalanması. Şu ana kadar İmar Barışına başvuru sayısı 9 milyona yaklaştı, aralık sonuna kadar devam edecek, inşallah 10 milyon seviyelerine gelip aşacaktır diye düşünüyoruz."