"Mu mutasyona uğrayıp Delta gibi öldürücü hale gelmesi durumunda..."

"Mu mutasyona uğrayıp Delta gibi öldürücü hale gelmesi durumunda..."
Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap ile Mu varyantı üzerine konuştu. Daha öncede Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğinde yer alan ve "kendimi faydalı hissedemiyorum" diyerek istifa eden Prof. Dr. Alpay Azap, Mu varyantının evrim süreci için öngörüde bulundu.

Prof. Dr. Alpay Azap, Muharrem Sarıkaya'ya Mu varyantının aşıdan kaçma becerisinin yüksek bulduğunu belirtti. Delta'dan daha az etkili bulduğu MU varyantı için Prof. Dr. Alpay Azap, Delta gibi öldürücü olmasının daha tehlikeli sonuçlar doğuracağını söyledi...

İşte Muharrem Sarıkaya'nın yazısı:

Unutulmamalı ki virüsün ilk çıktığı varyantından çok daha tehlikeli Delta mutantı ile karşı karşıyayız.

Prof. Dr. Alpay Azap da dünkü sohbetimizde şu noktaya dikkat çekti:

“Bugün Mu ve Delta varyantı yaygın halde. Mu, Delta’dan daha az etkili görünüyor. Ancak aşıdan kaçma becerisi daha yüksek. Mu varyantının mutasyona uğrayıp Delta gibi öldürücü hale gelmesi durumunda daha dayanıklı, aşıdan kaçma becerisi olan bir varyantla karşı karşıya kalırız ki bu çok daha tehlikeli bir hal alır…”

İki bilim insanının endişelerinde ne denli haklı oldukları, geçmişte dile getirdiklerinin bugün hayat bulması ile kanıtlanmış durumda.

Umarım yarın da aynı durumla karşılaşmayız…

yazının tamamı için...