Mithat Sancar: Katilin amacı katliam yapmaktı

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin İzmir il binasına düzenlenen saldırı ile ilgili muhalefete çağrıda bulundu. Sancar, Bugün İzmir İl Örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Eğer daha önce planlanmış toplantımız ertelenmemiş olsaydı, bu büyük bir katliama dönüşecekti" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin İzmir il binasına düzenlenen saldırı ile ilgili Ankara'daki genel merkez binası önünde açıklama yaptı. Sancar, "İktidar kaos planlarını devreye sokmuştur" dedi. 

HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

'Bu iktidar kaostan besleniyor'

“Bu katliam aynı zamanda bir provokasyondur. Bunun çok tehlikeli bir provokasyon olduğunu herkesin çok net görmesi gerekiyor. Aylardır söylüyoruz; bu iktidar kaostan besleniyor. Tehdit ve şantajla demokratik muhalefeti susturmaya çalışıyor. HDP’yi her türlü diyalog kullanarak susturmaya ve sindirmeye uğraşıyor. Kobani Davası bu amaca yöneliktir. Kapatma davası da aynı amaçla harekete geçirilmiştir. Hukukla ve siyaset yoluyla bizimle baş edemeyenler şimdi silahlı katillerini devreye sokmuşlardır.

'AKP’nin Genel Başkanı da açıkça 7 Haziran’ı unutmadıklarını söylüyor'

Burada yapılmak istenen geçmişte benzerlerini gördüğümüz kanlı oyunların tekrar gibidir. 7 Haziran – 1 Kasım arası yaşananları boşuna hatırlatmıyoruz. Ama sadece biz hatırlatmıyoruz; iktidarın başı da AKP’nin Genel Başkanı da açıkça 7 Haziran’ı unutmadıklarını söylüyor. Orada da benzer planlar söz konusuydu. İl binalarımıza saldırılar gerçekleşti. Çalışanlarımız katledildi. Meydanlara bombalar atıldı. Canlı bombalarla yüzlerce kişinin canı alındı. Bu ülke kana bulandı.

Erdoğan'ın Akşener'e yönelik 'daha iyi günler' sözlerini hatırlattı

Şimdi de yarattığı bu karanlık döngüden kurtulamayacağını anlayan iktidar kaos planlarını devreye sokmuştur. AKP Genel Başkanının Rize’de İyi Parti genel Başkanı ve heyetine yönelen linç girişiminden sonra yaptığı açıklamayı da unutmayın; ‘Bunlar daha iyi günleriniz, daha neler neler olacak…?’

‘İktidarın küçük ortağı da bu saldırıdan sorumludur’

Soruyoruz; bu sözünüzü bir kez daha tekrarlayıp açıklayın. Ne demek istediniz? Bu sözün altını doldurmak zorundasınız. Her gün, herkesi, her kurumu tehdit eden, hedef gösteren iktidarın küçük ortağı bu saldırı karşısında ne diyor? Gazetecileri, siyasetçileri ve en başta partimizi, bütün muhalefet partilerini hedef gösteren iktidarın küçük ortağı da bu saldırıdan sorumludur. İktidar bir bütün olarak bu saldırının sorumlusudur. Toplumu kutuplaştıran, çatışma ortamını tahrik eden iktidar bu cinayetin de, bundan sonra işlenecek cinayet ve katliam girişimlerinin sorumlusudur.

‘Demokratik siyaset yoluyla provokasyonları boşa çıkaracağız’

İzmir il binamız yaklaşık 1,5 yıldır kuşatma altındadır. Oraya çeşitli çevrelerden provokatörler gönderiliyor. Binamızın etrafında sayısız polis ve emniyet aracı var. Bu şahıs bugün 10:30’da elinde silahla göstere göstere binamıza girebiliyor ama polis görmezden geliyor ya da yol veriyor. Bunların hepsinin peşinde olacağız. Hukuk yoluyla hepsinin hesabını soracağız. Demokratik siyaset yoluyla da bütün bu provokasyonları boşa çıkaracağız. Provokasyonlarının sorumlularının da halk önünde, sandıkta ve demoktarik siyasetin bütün alanlarında hesap vermesini sağlayacağız.

'Asıl hedefinin HDP olmadığını herkesin görmesi gerekiyor'

Burada yapılan saldırının tek hedefinin ve asıl hedefinin HDP olmadığını herkesin daha açık görmesi ve dile getirmesi gerekiyor. Bir süredir ortaya saçılan iddialar, Sedat Peker’in ifşaatları her geçen gün iktidarın itiraflarına ve ikrarlarına dönüşüyor. Bu iddiaların içinde katliamlar, korkunç kirli uyuşturucu ticareti, cinayetler ve cinayetlerin üstünü örtmeler, talan var. Öyle bir kirli girdap yaratmış ki bu iktidar, bu iddialar karşısında bir tek kelime söylemeye cesaret edemiyor. Konuşan iktidar mensupları ise bunların hepsini itiraf etmiş oluyorlar.

'Bir kaos planı devreye sokulmuştur'

Yapılmak istenen bellidir. Bir kaos planı devreye sokulmuştur. Biz bunun farkındayız. Acımız büyük, öfkemiz derin ama demokratik siyasetteki kararlılığımız da en az öfkemiz ve acımız kadar kesindir.

HDP provokasyonların farkındadır. Bu iktidarın ömrün uzatmak için her yola başvuracağını görmektedir. Bunları demokratik siyaset yoluyla, hukuk yoluyla boşa çıkarmak için sonuna kadar kararlı mücadelemizi devam ettireceğiz. Bütün bu oyunlara ve Deniz kardeşimizin katledilişine karşı sesimizi en gür şekilde yükselteceğiz. Katillerin hesap vermesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Ama bunu sadece HDP’ye bırakmaya kalkarsa, demokrasi çevreleri, muhalefet partileri o zaman bu kaos planının sahiplerini sevindirirler.

Muhalefete çağrıda bulundu

Buradan açık bir çağrımızdır; demokrasiden, barıştan, adaletten yana olan herkes şimdi HDP etrafında kenetlenmeli. HDP etrafında kenetlenmek; geleceğimize, gençlerimize, emekçilerimize sahip çıkmaktır. HDP etrafında kenetlenmek; kirli ve kanlı kaos planları peşinde koşanlara dur demektir. Bütün siyasi partilerin başkanlarıyla en kısa zamanda bir araya gelip, gelişmeleri birlikte değerlendirelim. Bu kirli, kanlı ve karanlık oyuna karşı ortak tutumu hep birlikte gösterelim. Bunun için vaktimiz az, gecikmeye hakkımız yok.

'Katilin amacı katliam yapmaktı'

Şunu öncelikle belirteyim, burada sadece rastgele bir kişiyi öldürme ile sınırlı bir plan söz konusu değildir, bugün İzmir İl Örgütümüzde saldırının gerçekleştirildiği saatlerde yaklaşık 40 kişilik yönetici grubumuzun bir toplantısı vardı. Eğer daha önce planlanmış toplantımız ertelenmemiş olsaydı sadece Deniz kardeşimiz değil, bugün bu ülkeyi, halkımızı derin acılara boğacak ve geleceğimizi karartacak daha büyük bir katliama dönüşecekti. Katilin amacı katliam yapmaktı. Deniz Poyraz’ın öldürülmesi bir cinayet değil, katliamdır.  

 

 

Etiketler :