MİT operasyonunu AKP Sözcüsü duyurdu!

MİT operasyonunu AKP Sözcüsü duyurdu!
MİT'in Kenya'da yaptığı operasyonu AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in duyurması, parti devleti tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

AKP MYK toplantısının ardından kameraların karşısına geçerek gündeme ilişkin değerlendirmeler yapan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) da dahil olduğu ve Kenya'da yardım için bulunan genç bir kadının bölgesel bir örgüt tarafından tutsak alınması sonrası düzenlenen operasyona ilişkin açıklamada bulundu.

Çelik açıklamasında, olayın Avrupa basınında geniş yer tuttuğunu belirterek iki yıldır rehin tutulan kadının MİT'in de katıldığı bir operasyonla kurtarıldığını duyurdu. Başarılı operasyondan dolayı MİT Başkanlığına teşekkür etti.

Operasyonu Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ya da bir MİT yetkilisinin değil de AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in duyurmasına gazeteci Barış Yarkadaş, tepki gösterdi.

"Tipik bir parti devleti ve devlet partisi görüntüsü"

halktv.com.tr'ye konuşan Yarkadaş şu ifadeleri kullandı:

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in, MİT operasyonuna ilişkin yaptığı açıklama tipik bir parti devleti ve devlet partisi görüntüsüdür. Adalet ve Kalkınma Partisi uzun süredir parti devleti olmanın gereğini yerine getiriyor ve devletin kurumlarının yaptığı her işi sanki kendi partilerinin icraatıymış gibi anlatıyor. Bu aslında devlet kurumlarının partinin bir uzantısıymış gibi görünmesinden de kaynaklanıyor.

Eğer, Milli İstihbarat Teşkilatı başarılı bir operasyon yapmışsa bunu açıklaması gereken ya Dışişleri Bakanlığıdır ya İçişleri Bakanlığıdır ya da MİT Başkanlığının kendisidir. Bu bir parti faaliyeti midir ki Ömer Çelik bunu kendi partisinin bir faaliyetiymiş gibi anlatıyor ve toplumda böyle bir algı yaratmaya çalışıyor? 

Bu alışkanlık uzun süredir devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde de Diyarbakır Valisi, AKP'nin ilçe başkanlarıyla internet üzerinden bir telekonferans gerçekleştirdi. O toplantıya AKP Diyarbakır İl Başkanı da katıldı ve Diyarbakır Valisi tipik bir parti devletinin valisi gibi ilçe başkanlarıyla siyasi görüş alışverişinde bulundu. Bunlar demokrasimizi yaralayan şeylerdir. Bir vali, eğer siyasi partilerin ilçe başkanlarıyla görüşme ihtiyacı duyuyorsa tüm partilerin ilçe başkanlarını bu görüşmeye davet eder ve kentin sorunları üzerine konuşulabilir. Ancak sadece bir partinin ve iktidar partisinin ilçe başkanlarıyla görüşüyorsa bu tipik bir parti devleti görüntüsüdür. AKP'nin bize başkanlık adı altında dayattığı ve alıştırmaya çalıştığı şey budur.

Ne olmuştu?

Silvia Romano isimli 25 yaşındaki kadının, 2018 yılının kasım ayında El Şabab isimli radikal islamcı terör örgütü tarafından tutsak alındığı iddia edilmişti. 18 ay süren tutsaklığın ardından, hiçbir örgüt olayın sorumluluğunu üstlenmezken, İtalyan gizli servisi Somali ve Türkiye'den yardım talebinde bulundu. Bunun üzerine düzenlenen operasyonla genç kadın kurtarılarak Roma'ya getirildi. Burada Romano'yu İtalya Başbakanı Guiseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio karşıladı.

Etiketler :